Kloosterkapel van de Visitatie Paray-le-Monial

Kloosterkapel van de Visitatie Paray-le-Monial
Rue de la Visitation, 71600, Paray-le-Monial

In deze kapel ontving de zeer vrome zuster Marguerite-Marie Alacoque meerdere verschijningen van Jezus Christus.

Al sinds 1626 is er op deze plek, vlakbij de basiliek, een klooster in de orde van Maria Visitatie gevestigd. De kapel van het klooster werd in 1633 gebouwd.

In deze kapel in Paray-le-Monial ontving Marguerite-Marie Alacoque, een zeer vrome jonge zuster in de orde van Maria Visitatie, tussen 1673 en 1675 meerdere verschijningen van Jezus die haar zijn hart liet zien; het hart “dat brandde van liefde voor alle mensen”. Een groot fresco (1960) op de muur van de kapel geeft de plek van de verschijningen weer.

De relikwieën van Marguerite-Marie Alacoque worden in de kapel bewaard; onder het wassenbeeld dat van haar is gemaakt. Zij werd in 1864 zalig en in 1920 heilig verklaard.

Op verzoek van Jezus aan Marguerite-Marie Alacoque voerde de katholieke kerk het feest van het Heilige Hart in. Dat wordt 19 dagen na Pinksteren gevierd.

Tijdens de Franse revolutie hielden sommige zusters het klooster en de relikwieën in de gaten terwijl andere teruggingen naar hun familie. Vanaf 1801 keerden ze terug en daarna werd het klooster hersteld. In 1854 werd de kapel, naar het voorbeeld van de basiliek, aangepast in een neo-Romaanse stijl. Het koor dateert nog uit de 17e eeuw.

De kapel is het gehele jaar geopend voor bezoekers.