Priorijkerk Notre-Dame La Charité-sur-Loire

Priorijkerk Notre-Dame La Charité-sur-Loire
9 Impasse Sainte-Croix, 58400, La Charité-sur-Loire

UNESCO werelderfgoed en ooit de grootste Europese kerk na Cluny.


Deze priorijkerk, op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella, maakt deel uit van het UNESCO werelderfgoed. Het is een prachtig voorbeeld van de Romaanse bouwkunst in Bourgondië en van de Clunesiaanse architectuur.

De Abdij van Cluny stichtte in het midden van de 11e eeuw de Priorij van La Charité. De priorijkerk, die in 1107 door de paus werd ingezegend, werd in de 12e eeuw uitgebouwd tot een lengte van ruim 120 meter. De klokkentoren Sainte-Croix was 72 meter hoog. Na Cluny was dit de grootste kerk in Europa. Op een terrein van 3 hectaren woonden hier meer dan 200 monniken.

La Charité-sur-Loire kreeg al snel een belangrijke rol in de uitbreiding van de Orde van Cluny. Het was de oudste dochter van Cluny. Van hieruit werden zo’n 45 nieuwe priorijen en 400 dependances gesticht. De invloed van deze priorij was dus enorm.

In latere eeuwen nam die invloed af door de oorlogen. In 1559 werd een deel van de kerk vernietigd door een brand. In de 16e en 17e eeuw zijn stukken van de kerk gereconstrueerd. Het koor en het dwarsschip dateren nog uit de 11e en 12e eeuw. De Notre-Dame staat bekend vanwege de rijkdom van de sculpturen.

Dit religieuze bouwwerk werd na de Franse Revolutie bestempeld als nationaal bezit en kreeg het andere bestemmingen. Halverwege de 19e eeuw dreigde zelfs sloop van de priorijkerk: op deze plek zou immers de Koninklijke Route tussen Parijs en Nevers worden aangelegd. Maar die sloop is tegengehouden.

Na nieuwe renovaties, die een harmonieus beeld opleverden van oude en nieuwe elementen, werden in de afgelopen jaren de kloostergalerij en de kloosterzalen geleidelijk weer geopend voor het publiek. Vergeet niet om het huisje van de dwerg te bekijken; aan de achterkant van de kerk, ingeklemd tussen twee kapellen.

De kerk is tussen Pasen en Allerheiligen dagelijks open van 9.30 tot 18.00 uur.