De Basilique du Sacré-Coeur in Paray-le-Monial is het best bewaarde bouwwerk in Cluniacenzer stijl in Bourgondië. Hij werd in de 12e eeuw gebouwd als priorij en geldt als een meesterwerk van de Romaanse bouwkunst. Van de basiliek wordt gezegd dat hij, met z’n totale lengte van 63,5 meter, een reproductie op een kleinere schaal is van de beroemde Abdij van Cluny. Beide werden gebouwd in opdracht van Hugues de Semur, de belangrijkste abt die Cluny kende in z’n geschiedenis.
In 973 was er in Paray-le-Monial een klooster gesticht dat al onder de Abdij van Cluny viel. De priorijkerk werd in 1004 ingewijd maar moest al snel plaatsmaken voor een nieuwe versie. Nog diezelfde eeuw, in 1092, startte de abt van Cluny met de bouw van een nieuwe priorijkerk. De zuidelijke toren en het portaal van de oude kerk werden geïntegreerd in het nieuwe bouwwerk. In de 15e eeuw vonden er, in gotische stijl, aanpassingen plaats. Het klooster, met het wapen van Cluny op de gevel, werd in de 18e eeuw vernieuwd. Tot aan de Franse revolutie leefden hier nog monniken van Cluny. In 1791 verlieten ze het klooster. Een aantal jaren erna werd hun kloosterkerk een parochiekerk. Die werd in 1875 verheven tot Basiliek van het Heilige Hart.
De basiliek dankt zijn naam aan Marguerite-Marie Alacoque die in 1673 was ingetreden in het klooster van Paray-le-Monial. Haar zaligverklaring in 1865 bracht een stroom pelgrims teweeg. Nog altijd is de basiliek van Paray-le-Monial een belangrijk bedevaartsoort in Frankrijk. Bij een bezoek aan de basiliek is ook de aangrenzende galerij met de kloostertuin toegankelijk voor bezoekers. Die heeft de allure, de diversiteit, de charme en het mysterie van een middeleeuwse kloostertuin. Een pad in de vorm van kruis deelt de tuin op in vier elementen die verwijzen naar de vier paradijsrivieren, de vier evangeliën, en de vier kardinale deugden.
De basiliek is dagelijks geopend van 9.00 tot 19.00 uur. Via het Toeristenbureau is een audiogids te verkrijgen. Verder is er een een folder met Nederlandstalige uitleg beschikbaar.