Kathedraal Saint-Lazare Autun

Kathedraal Saint-Lazare Autun
Place du Terreau, 71400, Autun

De zetel van de bisschop van Autun en beroemd vanwege het timpaan van Het Laatste Oordeel.


De indrukwekkende kathedraal Saint-Lazare is de zetel van de bisschop van Autun en is recent gerestaureerd. Vanaf de 5e eeuw had Autun al een kathedraal, maar voor de relikwieën van Lazarus werd in de 12e eeuw een nieuwe gebouwd. Deze relikwieën waren op 1 september 972 door de toenmalige bisschop van Autun, Gérard, meegenomen uit Marseille. Daarom is 1 september trouwens nog altijd een feestelijke dag in Autun.

De Saint-Lazare is een Romaanse kathedraal, naar het model van Cluny, met gotische elementen. De 80 meter hoge toren dateert van 1469. Beroemd is het timpaan (de gebeeldhouwde gevel boven de hoofdingang) van Het Laatste Oordeel dat is gesigneerd door de beeldhouwer Gislebertus. Ook binnen is nog werk van deze beeldhouwer te zien. De kathedraal heeft daken met de gekleurde platte dakpannen die typisch zijn voor dit deel van Frankrijk. Het uurwerk aan de zijkant van het gebouw is uit 1751.

Autun lag op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. De Pelgrims kwamen vanuit Vézelay waar zich relikwieën van Maria Magdalena, de zus van Lazarus, bevinden. Ze betraden de kathedraal via de zijingang. Daar was, achter het koor, een klein kerkje gebouwd met de tombe van de heilige Lazarus. Nadat ze die hadden bezocht, gingen de pelgrims via de hoofdingang naar buiten.

De kapelletjes in de kathedraal waren van rijke families uit de stad. Hun namen staan nog op de hekken van de kapelletjes.