Kapel van de monniken

Kapel van de monniken
71960, Berzé-la-Ville

Een kapel, gebouwd in opdracht van de abt van Cluny, met prachtige fresco's uit de 12 eeuw. 


De Chapelle des Moines, de Romaanse kapel van de monniken, in Berzé-la-Ville, tussen Cluny en Mâcon, is in het begin van de 12e eeuw gebouwd in opdracht van de abt van Cluny. Het moest een rustpunt zijn waar men kon ontsnappen aan het intensieve politieke en religieuze leven in de abdij.

De kapel bestaat uit twee verdiepingen. Op de bovenste verdieping zijn geweldige fresco’s uit de 12e eeuw bewaard gebleven. Ze behoren tot de zeer schaarse voorbeelden van Romaans-Clunesiaanse muurschilderingen en zijn bijzonder goed van kwaliteit.

De kapel maakt deel uit van een priorij, Château des Moines (Kasteel van de Monniken) die in de 17e eeuw vernieuwd is. Na de Franse revolutie (1789) werd het geheel nationaal bezit en kwam het in particuliere handen. De gebouwen werden vervolgens gebruikt als boerderij. Een eeuw later werden de muurschilderingen herontdekt door de pastoor van de parochie.

De kapel is van april tot oktober dagelijks te bezoeken. Dat geldt niet voor de rest van de priorij die nog altijd in privébezit is. Zie voor actuele toegangstijden en prijzen van de kapel de website van het Centrum voor Nationale Monumenten.