Kasteeltuin van Ancy-le-Franc

Kasteeltuin van Ancy-le-Franc

18 Place Clermont-Tonnerre, 89160, Ancy-le-Franc

Een tuin geïnspireerd door de bloemenkamer uit het kasteel.


Het Kasteel van Ancy-le-Franc ligt in een 50 hectare groot park met bossen, stroompjes, een piramide, en een enorme vijver. Op een romantisch eilandje in de vijver staat een achthoekige folly uit de 18e eeuw. Het park in Engelse stijl werd in 1759 aangelegd.

In 2014 is gestart met herstel en vernieuwing van het park. Het westelijke terras is op een moderne manier vormgegeven, waarbij de tuinarchitecten zich lieten inspireren door plattegronden uit de 17e eeuw. Dit deel van de tuinen bestaat uit een grote cirkelvorm met in het midden een oude, gerestaureerde, fontein. Verder zijn lanen en gazons aangelegd met aan de randen duizenden rozen in diverse kleuren.

Recent is een nieuwe tuin aangelegd op het oostelijke terras. Op een grasveld van 10.000 m2 is een decor aangebracht dat correspondeert met afbeeldingen uit de Bloemenkamer van het kasteel. Vier schilderingen uit deze kamer zijn in de tuin nagemaakt met planten en bloemen tegen een achtergrond van witte steentjes. Enkel voor de randen van deze bijzondere perken waren al 5.000 planten nodig. De bloemblaadjes van deze enorme tableaus zijn gevormd met anjers en petunia’s. De blaadjes en de stelen zijn gemaakt van kardinaalsmuts. De vier perken worden van elkaar gescheiden door grintpaden en aan het einde van het centrale pad is een ronde vijver met fontein geplaatst.

Toegang tot het park is inbegrepen bij een bezoek aan het kasteel. Dat is, met uitzondering van de maandagen, dagelijks geopend van begin februari tot medio december. Zie voor actuele openingstijden en toegangsprijzen de website van het kasteel.