Kasteeltuin van Bussy-Rabutin

Kasteeltuin van Bussy-Rabutin
12 Rue du Château, 21150, Bussy-le-Grand

De inrichting van deze tuin is teruggebracht naar de 17e en 18e eeuw.


De tuin van dit beroemde Kasteel van Bussy-Rabutin, waar de graaf van Bussy 17 jaar in ballingschap leefde, heeft het predicaat “Jardin Remarquable” (bijzondere tuin) gekregen.

Waterpartijen, groene vakken, een labyrint en bosschages worden afgebakend door lanen in een stervorm. Het terras is gedecoreerd met randen van buxus, een variëteit van oude rozen en uitbundige pioenrozen. Beelden van mythologische figuren verfraaien het geheel. In het park bevinden zich ook een bijenschans, ijskelders, een wasplaats, een duiventil, een boomgaard en een groentetuin waarin oude groenterassen worden geteeld.

De aanleg van de tuin is door de eeuwen heen veranderd. Archieven uit 1604 maken melding van een boomgaard, een groentetuin en een park rondom het kasteel. Graaf Roger de Bussy-Rabutin liet vanaf 1666 de lanen met driesprongen en de compartimenten met buxus aanleggen. Het ronde bassin met fontein dateert uit de 18e eeuw.

Na de Franse revolutie raakte de tuin in verval. Latere bewoners kozen voor een minder strakke vorm gegeven park. De staat heeft de tuin tussen 1991 en 1993 teruggebracht naar de inrichting uit de 17e en 18e eeuw.

Vol au-dessus : Le château de Bussy-Rabutin
Vol au-dessus : Le château de Bussy-Rabutin