Kasteeltuin van Berzé

Kasteeltuin van Berzé
71960, Berzé le Chatel

De tuinen van dit kasteel, verdeeld over een aantal terrassen, zijn in Franse en in Engelse stijl.


De tuinen van het Kasteel van Berzé, verdeeld over de verschillende terrassen, zijn in de loop der eeuwen veranderd naar de smaak van de opeenvolgende eigenaren. Ze volgen niet één bepaalde stijl, maar worden voortdurend aangepast en dienen om even los te komen van de buitenwereld. Met hun unieke signatuur hebben ze het label “jardin remarquable” (bijzondere tuin) gekregen.

Het kasteel beschikt over twee typen tuin: een strakke Franse tuin langs de centrale laan naar het kasteel en moestuinen in de laag gelegen hof van het kasteel. Volgens de website van het kasteel hebben ze de volgende basisfuncties:

  • Genieten met de zintuigen: de kleuren, formaten en vormen van de planten zorgen voor een evenwichtig gehaal. Gedurende het hele jaar zijn de subtiele geuren te ruiken als men in de buurt komt van gecultiveerde soorten. Tot slot geven sommige planten een bijzondere smaak of aroma aan gerechten.
  • Voeding: de moestuin en de boomgaard leveren een aanzienlijk deel van het dagelijkse voedsel. In deze kasteeltuin worden meer dan 20 verschillende soorten groenten verbouwd, evenals allerlei soorten fruit en kruiden. In de middeleeuwen had een fort idealiter een moestuin die voldoende opleverde om een beleg te kunnen doorstaan.
  • Prestige: de tuinen stralen trots uit op het werk dat vele jaren achtereen is verricht en telkens werd voortgezet door nieuwe generaties.

In de middeleeuwen was de tuin, zowel in spiritueel als in materieel opzicht, een belangrijk onderdeel van het dagelijkse leven. Het was een mooie en vredige plek, geschikt voor meditatie en contemplatie. Tijd doorbrengen in de tuin, bood de mogelijkheid om de geest te laten ontwaken. De natuur confronteerde mensen ook met de kracht van de elementen. Ze moesten de wilde natuur zien te bedwingen. De tuin was het resultaat van een evenwicht tussen nederigheid en lef, zo is te lezen op de website van het kasteel.

De tuinen van het Kasteel van Berzé zijn in juli en augustus dagelijks toegankelijk voor publiek. Zie voor exacte tijden en de toegangsprijzen de website van het kasteel.