Tuin aartsbisschoppelijk paleis Sens

Tuin aartsbisschoppelijk paleis Sens

135B Rue Déportés et de la Résistance, 89100, Sens

Een aangename binnentuin achter het museum en de kathedraal; een mooi rustpunt bij een bezoek aan de binnenstad van Sens. 


De tuin en de orangerie van het aartsbisschoppelijk paleis liggen in een hoekje achter de Kathedraal Saint-Etienne en het Museum van Sens. De grond op deze plek werd in de 17e eeuw geleidelijk opgekocht door verschillende aartsbisschoppen. De binnentuin die hier is aangelegd, biedt een mooi rustpunt bij een bezoek aan de binnenstad van Sens.

De Franse tuin werd in 1997 gerestaureerd naar tekeningen uit de 19e eeuw. De stijl is een mengeling van de Renaissance en de 18e eeuw. De tuin verandert met het ritme van de seizoenen dankzij een wisseling van thema’s: geneeskrachtige planten, decoratieve moestuinplanten, orangerieplanten, oude rozenstruiken… Elk jaar wisselt de samenstelling van de perken in het westelijke deel van de tuin. In het oostelijke deel staan planten die ’s winters naar de Orangerie gaan.

De huidige Orangerie werd rond 1740 gebouwd. De toegangspoort, in de Rue des Déportés et de la Résistance, is in 1862 vernieuwd. In de Orangerie werd ’s winters bescherming geboden aan de citrusbomen die, van het voorjaar tot het najaar, de binnenplaatsen en tuinen van de aartsbisschop sierden.

Sinds het aartsbisschoppelijk paleis is ingericht als museum, worden er in de Orangerie ook wisseltentoonstellingen gehouden.

De tuin is het gehele jaar door van 8.00 tot 18.00 uur geopend.