Kasteel van Ancy-le-Franc

Kasteel van Ancy-le-Franc
18 Place Clermont-Tonnerre, 89160, Ancy-le-Franc

Eén van de rijkst gedecoreerde kastelen van Frankrijk.


Het Kasteel van Ancy-le-Franc ligt aan het Canal de Bourgogne, in een park van 50 hectaren. Het werd tussen 1542 en 1550 gebouwd door een Italiaanse architect in opdracht van een baron die als luitenant-generaal in dienst was van de koning. Hij ontwierp werd een Franse constructie “in Italiaans kostuum”. De buitenkant van het symmetrische, vierkante gebouw is elegant, sober en harmonieus. De gevels op de binnenplaats zijn versierd met sculpturen. Dit kasteel stond model voor de reconstructie van het Louvre in 1546.

De Renaissance muurschilderingen zijn mede gemaakt door grote meesters uit de School van Fontainebleau, kunstenaars uit Bourgondië en Vlaamse schilders. De galerij van Pharsalus heeft de grootste muurschildering van Frankrijk (32 meter). Daarop wordt de slag bij deze Griekse plaats afgebeeld. Ook de plafonds, ingelegd met cassetten, zijn rijk gedecoreerd. Op de vloeren zijn mozaïeken van marmer gelegd.

Op het domein liggen tevens stallen, een boerderij, een orangerie, Franse en Engelse tuinen, en een vijver. Tot eind 20e eeuw was dit alles privébezit. Tegenwoordig is het kasteel van Ancy-le-Franc in eigendom van een investeringsmaatschappij die in de afgelopen decennia forse restauratiewerkzaamheden heeft laten uitvoeren. Publiek is welkom om het kasteel en de kasteeltuin te bezichtigen.

Een bezoek aan het kasteel van Ancy-le-Franc is een reis door vijf eeuwen geschiedenis. Er zijn vier appartementen en meer dan 25 zalen toegankelijk waaronder het appartement voor de koning, de appartementen van de graaf en de gravin, de kapel, zalen en galerijen. Daaronder ook de Bloemenkamer, met afbeeldingen van tientallen bloemen, waarop één van de tuinen is geïnspireerd.

Het kasteel van Ancy-le-Franc is, met uitzondering van de maandagen, dagelijks geopend van begin februari tot medio december. Zie voor actuele openingstijden en toegangsprijzen de website van het kasteel.