Kasteel van Drée

Kasteel van Drée
71800, Curbigny

Een schitterend gerestaureerd en gemeubileerd kasteel met 15 magnifiek gemeubileerde ruimtes die toegankelijk zijn voor publiek.


Dit kasteel, in het zuiden van Bourgondië is schitterend gerestaureerd en gemeubileerd. Het wordt omgeven door een prachtige Franse tuin.

De bouw van het kasteel is rond 1650 gestart. Het werd in 1748 verkocht aan Etienne Comte de Drée (graaf van Drée) die het liet het decoreren in de stijl van Versailles. Sinds 1995 is het kasteel eigendom van Ghislain Prouvost die grote restauratiewerkzaamheden liet uitvoeren om het te behouden en z’n allure terug te geven.

Het kasteel is van Drée is in een U-vorm gebouwd. De sobere en strakke gevel verraadt de architectuurstijl van die tijd. De toegang in het midden is in de 19e eeuw toegevoegd. Omdat alle meubels waren verwijderd, zijn tijdens de restauratie nieuwe stukken verzameld die aansluiten bij de smaak van de 18e eeuw.

Een uitgebreid bezoek biedt de mogelijkheid om de sfeer van dit kasteel uit de Verlichting te ontdekken. Maar liefst 15 magnifiek gemeubileerde ruimtes zijn toegankelijk voor het publiek, waaronder de enorme keuken, de eetzaal met een porseleinkast die een zeldzame collectie Delftsblauw aardewerk bevat, de salons, de slaapkamers, de kapel, en een appartement dat speciaal voor de koning was gereserveerd. Een aantal kamers heeft nog de originele wandbekleding.

De badkamers, aan de kant van de tuinen, dateren uit het begin van de 19e eeuw. Ze zijn beschilderd met trompes l’oeuil (optische illusies) en beschikken over zinken baden en waskommen en over een op hout gestookte verwarming.

En dan zijn er nog de bijgebouwen voor de bedienden en de bewakers van het kasteel en de stallen voor de paarden. De tuigkamer had een verwarmingssysteem voor het onderhouden en behouden van het leer voor de zadels. In de stallen zijn twee interessante verzamelingen te zien: één met olielampen uit verschillende periodes en één met de kachels die in het kasteel werden gebruikt. Ze geven een goed beeld van de verlichting en de verwarming in vroegere eeuwen.

In de kennel werd de meute jachthonden behouden. Op het 500 hectare grote domein hielden de heren immers drijfjachten. Een kijkje in de ijskelder laat zien hoeveel comfort de bourgeoisie in de 18e eeuw wenste om zich te kunnen meten met Versailles. Ook de duiventil en de gevangenistoren zijn bewaard gebleven.

Het kasteel is van april tot en met oktober geopend voor publiek: van juni tot en met augustus de gehele week, zowel ’s ochtends als ’s middags. In het voor- en najaar is het ’s ochtends en op de dinsdagen gesloten. Zie voor exacte openingstijden en toegangsprijzen de website van het kasteel. De rondleidingen zijn in het Frans. Een Nederlandse vertaling is bij de entree beschikbaar. Trek ook voldoende tijd uit voor een wandeling door de Kasteeltuin van Drée.