Kasteel van Bussy-Rabutin

Kasteel van Bussy-Rabutin

12 Rue du Château, 21150, Bussy-le-Grand

Het kasteel waar Roger de Bussy-Rabutin 17 jaar in ballingschap leefde.


Dit kasteel uit de 16e eeuw was het weelderige verblijf van graaf Roger de Bussy-Rabutin, luitenant-generaal en tevens hoveling van koning Louis XIV (de Zonnekoning). Het is gebouwd in een heuvelachtig en bebost landschap en wordt omgeven door een prachtige Franse tuin.

De graaf was een neef van Madame de Sévigné (die beroemd is door haar brieven). Nadat hij wegens losbandigheid in Parijs terug moest naar zijn kasteel in de Bourgogne, beschreef Roger de Bussy-Rabutin in l’Historie amoureuse des Gaules het gedrag van de dames aan het Franse hof. Dat werd hem niet in dank afgenomen: het kostte hem ruim een jaar gevangenschap in de Bastille. De resterende 17 jaar van zijn leven verbleef hij in ballingschap in zijn kasteel in Bourgondië.

Op de muren van het kasteel gaf de graaf tijdens zijn ballingschap uitdrukking aan zijn telerstelling in de Zonnekoning en heimwee naar zijn tumultueuze liefdes. Zelf zei Roger de Bussy-Rabutin over zijn kasteel: “Het is magnifiek gebouwd. De binnenkant is van een schoonheid die men nergens anders ziet.”

Het kasteel is geklasseerd als historisch monument en in eigendom van de staat. Op enkele dagen na, is het kasteel van Bussy-Rabutin het gehele jaar open. Zie voor de actuele openingstijden en toegangsprijzen de website van het kasteel. Er is Nederlandstalige documentatie beschikbaar.