Kasteel van Ratilly

Kasteel van Ratilly
89520, Treigny

De prestigieuze duiventoren van dit kasteel is in de renaissance toegevoegd. Zo'n toren was een voorrecht van de seigneurs.


Het robuuste Kasteel van Ratilly staat op een heuveltje in de Puisaye dat uitsteekt boven de vallei van de Vrille. Het heeft zes verdedigingstorens: één op elke hoek van de ommuring en twee aan weerszijden van de toegang.

In de 11e eeuw werd op deze plek een burcht gebouwd. Die heeft de lokale oorlogen tussen de “seigneurs” (heren) niet doorstaan. Op de funderingen van de burcht liet Mathieu de Ratilly rond 1270 het huidige kasteel bouwen. Dit kasteel was wel opgewassen tegen de turbulente tijden die zouden volgen waaronder de 100-jarige oorlog (14e en 15e eeuw) en de godsdienstoorlogen (16e eeuw).

Het kasteel is gemaakt van steen uit een groeve bij het meer van Guédelon dat enkele kilometers verderop ligt. Aangezien het veel tijd en geld kostte om de stenen netjes recht en op precies op maat te maken, zijn tussendoor ook lagen gemetseld met grovere stenen waarvan slechts één kant vlak is gemaakt.

In de loop der eeuwen werd het kasteel verfraaid en van meer comfort voorzien. De vensters in de muren, de haarden en de prestigieuze duiventoren dateren uit de Renaissance. Het hebben van een duiventoren was in die tijd een voorrecht van de seigneurs. De duiven leverden eieren, vlees en mest. De grootte van de toren drukte uit hoe rijk de seigneur was.

Toen het kasteel in 1951 werd verkocht aan de ouders van de huidige bewoners was er veel achterstallig onderhoud. Er zijn in de afgelopen 50 jaar grote onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd. De nieuwe eigenaren startten in de jaren ’60 een pottenbakkerij, organiseerden cursussen en openden een cultureel centrum. Hun kinderen hebben die aanpak voortgezet. Er worden nog altijd internationale tentoonstellingen en concerten gehouden en cursussen gegeven. Ook is er nog steeds een pottenbakkerij met expositieruimte gevestigd.

Het kasteel is in de zomermaanden dagelijks open. In het voor- en najaar is het op vrijdagen gesloten en in de winter zijn bezoeken beperkt mogelijk. Zie voor exacte tijden en tarieven de website van het kasteel.