Kasteel van Saint-Fargeau

Kasteel van Saint-Fargeau

89170, Saint-Fargeau

In dit kasteel met z'n vijfhoekige vorm, leefde de nicht van koning Lodewijk XIV tijdens haar ballingschap.


De geschiedenis van het kasteel van Saint-Fargeau gaat 10 eeuwen terug. In 980 liet de bisschop van Auxerre op deze plek een versterkt jachthuis bouwen. In de eeuwen erna werd het bewoond door vooraanstaande families. Op de fundamenten van dat fort werd in 1453 het huidige kasteel gebouwd met z’n vijfhoekige vorm en zes stevige torens.

De nicht van koning Louis XIV, die hier in ballingschap verbleef vanwege haar betrokkenheid bij een opstand tegen de koning, liet halverwege de 17e eeuw de binnengevels van het kasteel opknappen in de Franse classicistische stijl. Haar monogram (AMLO van Anne-Marie-Louise d’Orléans) is er nog te zien. Omdat ze erg groot was, werd ze La Grande Mademoiselle genoemd.

In 1752 werd het kasteel getroffen door een brand en een eeuw later gebeurde dat nogmaals. Het interieur van de hoofdverblijven, met de oorspronkelijke appartementen van La Grande Mademoiselle, is hierbij verloren gegaan.

In de 19e eeuw zijn appartementen ingericht, onder andere voor de jachtpartijen die ’s winters vanuit het kasteel werden gehouden. De enorme eetzaal, met het prachtig gedecoreerde plafond, herinnert nog aan die tijd.

Het kasteel is zonder rondleiding te bezichtigen. Bezoekers kunnen een kijkje nemen in de gemeubileerde privéverblijven, de kapel, de zaal van de wachters, de zolder, de stoomlocomotieven, de stallen en het 120 hectaren grote Engelse park. Ook de gereconstrueerde kamer van La Grande Mademoiselle is te zien.

Het kasteel is van begin april tot medio november geopend. Zie de website voor actuele tijden en toegangsprijzen.

Château de Saint Fargeau
Château de Saint Fargeau