Kasteel van Thil

Kasteel van Thil
Château de Thil

Maison-Dieu, 21390, Vic-sous-Thil

Dit fort, gebouwd op een 500 meter hoge heuvel met een prachtig uitzicht, zou het oudste zijn van Frankrijk.


Het Kasteel van Thil is een fort dat op een 500 meter hoge heuvel werd gebouwd. De resten van de oude wachterstoren zijn al van veraf te zien. Bezoekers hebben er een prachtig uitzicht over de Morvan en de Auxois.

Op de website van het kasteel is te lezen dat deze strategisch plaats, heel lang geleden, een Romeinse nederzetting was. Waarschijnlijk hebben er in de tijd van Karel de Grote houten verdedigingswerken gestaan.

Dit zou het oudste kasteel van Frankrijk zijn. Nadat in 850 de Vikingen grote verwoestingen aanrichtten in de Bourgogne, liet de seigneur van Thil een ellipsvormige verdediging optrekken die 120 meter lang en 60 meter breed was. De muren waren 2 meter dik en er werd een gracht omheen gegraven. Tot aan de 15e eeuw werd het kasteel voortdurend veranderd en uitgebreid.

Via een laan met 500 jaar oude lindebomen komen bezoekers aan bij de ruïnes. Nog overeind staan de 12e-eeuwse kelders met Romaanse en Gotische gewelven, de 13e-eeuwse donjon, de ruim 25 meter hoge wachttoren met vijf verdiepingen, en een wachtershuis met twee open haarden en een dubbele latrine.

Twee door Frankrijk rondreizende theatermakers, met een passie voor de middeleeuwen, kochten het kasteel van Thil in 2007 om het opnieuw tot leven te brengen en door te geven aan toekomstige generaties.

Het is enkel in de zomermaanden geopend voor bezoekers. Zie de website voor exacte tijden en toegangsprijzen. Elk jaar wordt er een weekend lang een middeleeuws feest gehouden.