Kasteel van Digoine

Kasteel van Digoine
71430, Palinges

Een kasteel in barokstijl; inclusief een 19e-eeuwse serre met vloerverwarming voor de exotische planten en een klein privétheater.


Het kasteel van Digoine noemt zichzelf de Parel van de Charolais. Terecht! Dit kasteel, met z’n imposante torens, werd rond 1390 gebouwd door de heren van Digoine die een dominante positie hadden aan het hof van de hertogen van Bourgondië.

In de 18e eeuw werd het verbouwd en kreeg het zijn huidige vorm. De buitenkant werd vernieuwd in een barokstijl. Zo werd de noordelijke gevel voorzien van rozetten. De zuidelijke gevel kreeg in het midden drie grote tuindeuren en werd bekroond met een driehoekig fronton. Nieuwe eigenaren zetten in de 19e eeuw de werkzaamheden voort. Er kwam onder andere een serre met vloerverwarming voor de exotische planten en een klein privétheater. In de majestueuze zalen van het kasteel werden prachtige kunstwerken geplaatst, waaronder een beeld van Clodion.

Het kleine, rijk gedecoreerde privétheater was een replica van de Italiaanse theaters uit de 18e eeuw. Het bood plaats aan zo’n 200 bezoekers en elk jaar werden er gerenommeerde gasten ontvangen. Zij beschreven het theater als een kleine uitvoering van de zaal van Versailles. De sfeer was amusant en intiem. Het was gebruikelijk dat gasten, als eerbetoon aan de gravin, een kleine act opvoerden of improvisatie opvoerden waarbij ze elkaar karikaturiseerden. Jacques Offenbach schreef op deze locatie “Rêverie au bord de la mer”. Het theater is nog in originele staat, inclusief balkons en orkestbak, bewaard gebleven en wordt de komende tijd gerestaureerd.

De huidige eigenaar, Jean-Louis Rémilleux, kocht het kasteel van Digoine in 2012. Het was toen leeg. De originele inrichting wist hij via een grote veiling in Parijs terug krijgen. Ook zijn eigen verzameling oude objecten kreeg een plaats in de inrichting van het kasteel. Ondertussen werden grote werkzaamheden in gang gezet om de oude allure te herstellen. Overigens is het kasteel van Digoine ook nu nog weleens het decor van acteurs; de kasteelheer is tv-producent en laat er soms opnamen maken voor het Franse tv-programma “Secrets d’Histoire” (geheimen van de geschiedenis).

Het kasteel is van medio mei tot eind oktober geopend: van juni tot en met augustus elke dag in de week. Daarbuiten is het op dinsdagen gesloten. Verder is het incidenteel op bepaalde dagen niet toegankelijk voor publiek. Zie de website van het kasteel voor actuele openingstijden en tarieven. Kasteel en theater zijn enkel via een rondleiding te bezoeken. De rondleidingen zijn in het Frans, maar er is een Nederlandstalige beschrijving beschikbaar. Neem ook de tijd voor een wandeling door de mooie kasteeltuin van Digoine.

Fotocredits: Foto theater OT Saône et Loire © DSL 71 Givord Véronique; overige foto’s ©Château Digoine.