Glaswerkkasteel

Glaswerkkasteel
Château de la Verrerie
71200, Le Creusot

Ontdek de voormalige kristalfabriek van de Franse koningin Marie-Antoinette die later werd omgebouwd tot kasteel.


De voormalige koninklijke kristalfabriek kreeg na de sluiting een nieuwe bestemming als kasteel van een vooraanstaande industriële familie. Tegenwoordig is hier het Museum van de Mens en de Industrie gehuisvest.

Aan het eind van de 18e eeuw kwam in Frankrijk het loodkristal in de mode. Die trend was afkomstig uit Engeland en verspreidde zich over de Europese hoven. De koninklijke kristalfabriek van koningin Marie-Antoinette werd in Le Creusot gevestigd en was van 1786 tot 1832 in bedrijf. De producten werden geëxporteerd tot aan Rusland en de VS. Er werkten bijna 350 mensen. Ze produceerden heldere en ondoorzichtige kristallen voorwerpen waaronder kandelaars, kroonluchters, en servieswerk die zeer gewild waren onder de aristocratie en bourgeoisie. Het grote U-vormige gebouw huisvestte de werkplaatsen, magazijnen, administratie en verblijven voor de arbeiders. De ovens waren in de twee grote conische torens.

Nadat in 1830 de kristalproductie was gestopt, werden de fabrieksgebouwen veranderd in de residentie van de Schneider dynastie; een familie van meestersmeden en fabrieksdirecteuren in Le Creusot. Na de herinrichting en verfraaiing van de voormalige kristalfabriek pasten ze de naam aan naar Château de la Verrerie (kasteel van het glaswerk). Het kasteel werd gebruikt als prestigieuze ontvangstruimte voor belangrijke klanten waaronder presidenten, koningen en koninginnen, en sultans uit de gehele wereld.

Het kasteel doet nu dienst als Museum van de Mens en de Industrie. In een bijgebouw is het Paviljoen van de Industrie gevestigd. Eén van de conische torens voor de ovens is door de familie Schneider omgebouwd tot een prachtig, rijk gedecoreerd theater met een beschilderde koepel. De decoratie van het theater is geïnspireerd op het kasteeltje Petit Trianon dat koningin Marie-Antoinette had gekregen in Versailles. Onder het theater zijn de ruimtes voor de artiesten en de mechaniek te zien.

Dit unieke erfgoed ligt in een park van 28 hectaren met Franse tuinen, een romantisch landschap meren, een arboretum, dieren, volière en een speelveld. Het park is aan het begin van de 20e eeuw opnieuw ingericht en is gratis toegankelijk.

Zie voor actuele openingstijden en toegangsprijzen de website van het kasteel.

Bron: Creusot Montceau tourisme