Kasteel van Berzé

Kasteel van Berzé
71960, Berzé-le-Châtel

Een imposant fort met 14 torens en een Karolingische kapel, gebouwd op een strategische rots, dat de Vallei van de Petit-Grosne domineert.


Dit imposante fort, gebouwd op een strategische rots tegenover de Rots van Solutré, ziet uit over de vallei van de Petite-Grosne en de wijngaarden van de Mâconnais.

Berzé is het grootste fort van Zuid-Bourgondië. Volgens gegevens van Cluny uit 991 stonden er destijds op deze plek een houten vestingtoren en stenen kapelletje. Aan het begin van de 10e eeuw werd Les Berzé gevormd door een familie die getrouw was aan de Franse koning.

Vanaf de 10e eeuw maakte het kasteel deel uit van het verdedigingsnetwerk van de abdij van Cluny. In de 13e eeuw werd het omgevormd tot verdedigingsbolwerk. Berzé werd daarmee het grootste militaire fort van Zuid-Bourgondië en het belangrijkste kasteel ter verdediging van Cluny dat in die tijd bijna 1.000 monniken per jaar ontving.

Tijdens gevechten in de 15e eeuw tussen de Armagnacs en de Bourgondiërs werd Berzé, dankzij een tunnel die het kasteel verbindt met een bewakingstoren op een nabijgelegen heuvel, ingenomen door Filips de Goede. In de daarop volgende periode doorstond het diverse oorlogen. Uiteindelijk moest het in 1591 capituleren na een beleg van twee maanden door de hertog van Nevers. Daarna stond het twee eeuwen leeg tot het in 1817 werd gekocht en werd opgeknapt.

Het kasteel is nog steeds in particulier bezit en wordt bewoond door de eigenaren, de familie Thy De Milly. In juli en augustus zijn de bijgebouwen en de tuinen van het Kasteel van Berzé dagelijks geopend voor bezoekers. Zie voor exacte tijden en de toegangsprijzen de website van het kasteel. Er is een informatieblad in het Nederlands beschikbaar.

Vanuit het kasteel wordt de duizend jaar oude wijntraditie van de streek voortgezet. Op 8 hectaren aan wijngaarden worden Gamay en Chardonnay druiven verbouwd voor de productie van rode wijnen (Mâcon Rouge) en witte wijnen (Mâcon-Milly Lamartine). Proeven en kopen kan in het winkeltje bij het kasteel. De opbrengsten uit wijnverkoop worden gebruikt voor verdere restauratie van het kasteel.