Kasteel van Châteauneuf-en-Auxois

Kasteel van Châteauneuf-en-Auxois
21320, Châteauneuf-en-Auxois

Gedecoreerd met muurschilderingen uit de 15e eeuw en Vlaamse wandkleden uit de 16e eeuw.


Het kasteel van Châteauneuf-en-Auxois, gelegen op een 475 meter hoge rots, is in de 12e eeuw gebouwd om het zuidelijke deel van de Auxois te bewaken en te verdedigen. Het uitzicht vanaf deze plek is formidabel; het reikt tot aan het Meer van Panthier en het Meer van Chazilly.

Rond 1150 werd hier, op het kruispunt van oude routes en Romeinse wegen, een nieuw kasteel (“château neuf”) gebouwd door een Seigneur die een paar kilometer verderop een oud kasteel had. Van dit kasteel uit 1150 zijn geen resten meer bewaard gebleven. Het oudste deel van het huidige kasteel is de donjon, de stenen toren, uit de13e eeuw. Die werd in de 15e eeuw door Seigneur Philippe Pot, de kanselier van de hertog van Bourgondië, omgebouwd tot woning.

Philippe Pot liet ook de kapel vernieuwen. Uit onderzoek is gebleken dat het houtskelet van de kapel uit de 13e eeuw is. De prachtige muurschilderingen, in de blazoenkleuren van Philippe Pot, zijn in de 15e eeuw gemaakt. Ook het hoofdgebouw, met de terracotta tegeltjes en muurschilderingen, dateert uit die periode. Het is later opnieuw ingericht. Rond 1600 zijn de muren gedecoreerd met zeven wandkleden uit Vlaanderen, die het leven van Mozes uitbeelden.

De kapel, de zuidwestelijke toren, de donjon, het hoofdgebouw (inclusief de zolder) en het gastenverblijf zijn te bezichtigen. Neem na afloop van de kasteeltoer ook een kijkje in de moestuin. Die is in 2009 opnieuw aangelegd. Hij is geïnspireerd op de Middeleeuwse tuinen van de boeren, de monniken en de heren. De tuin bestaat uit zeven rechthoeken die worden omkaderd door een haag van gevlochten takken van kastanjebomen. Elke rechthoek correspondeert met een specifiek thema waarvoor planten werden gebruikt: textiel en verfstoffen; voeding; kruiden; medisch; magie; decoratief.

Het kasteel is, behalve op maandagen, vrijwel het gehele jaar geopend. Zie de website voor actuele openingstijden en toegangsprijzen. Er zijn Engelstalige rondleidingen mogelijk. Verder is er een Nederlandstalige bezoekersbrochure.