Kasteeltuin van Digoine

Kasteeltuin van Digoine
71430, Palinges

Een kasteeltuin met meer dan 2.000 rozen, 600 taxussen en tal van andere planten. Plus een kas die gold als statussymbool.


Het domein van Digoine strekt zich uit over een gebied van 35 hectaren en bestaat uit een aantal bijzondere landschappen en specifieke inrichtingen. Het heeft het label “Jardin remarquable” (bijzondere tuin) gekregen.

Langs de oprijlaan zijn rijen met platanen, Amerikaanse eiken en lindebomen geplant. Vroeger was dit de hoofdingang naar het kasteel. In de middeleeuwen werd de ophaalbrug over de slotgracht vervangen door het huidige toegangshek. Vanaf de entree leidt de weg, met aan weerszijden in vorm gesnoeide taxussen naar het voorplein van het kasteel.

De perken voor de kas, met de buxusrijen en stamrozen, zijn gerestaureerd naar hun oorspronkelijke vorm. De van ijzer en glas gemaakte kas, waar men planten kon kweken die niet bestand waren tegen het klimaat in Bourgondië, dateert uit 1830. Zo’n kas kostte veel geld en gold als een statussymbool. De vloerverwarming was voor die tijd zeer modern. De kas is in 2008 gerestaureerd en biedt ’s winters plaats aan de grapefruit- en citroenbomen alsmede aan een enorme agave.

De rozentuin is nieuw en werd in 2017 aangelegd. Er zijn meer dan 2000 rozen aangeplant van zo’n 60 oude soorten. Ze komen goed tot hun recht in de groene kamers die worden gevormd door 600 taxussen. Dit deel van het domein is zeer geliefd bij bezoekers vanwege de mooie vormen en kleuren alsmede de heerlijke geuren van de rozen.

Tegenover de rozentuin is een “mixed border” aangelegd waarin onder andere magnolia’s en pioenrozen groeien. Het is, naar het voorbeeld van Engelse tuinen, een harmonieuze en goed doordachte mengelmoes van planten.

Op de plaats waar het kerkhof van een oud klooster (18e eeuw) lag, bevindt zich nu een groentetuin.

De nieuwe Franse tuin is de laatste creatie (2018); een moderne geometrische compositie met rechthoeken en driehoeken die onder andere zijn gevuld met rozen, pioenrozen, dahlia’s en sieruien. In het midden staat een vuurpot.

Aan de achterzijde van het kasteel ligt een groot park in Engelse stijl met daarachter een meertje en een bos. De Engelse tuin accentueert de natuurlijke schoonheid van het landschap met hier en daar wat subtiele aanpassingen. De lanen kronkelen langs de grote grasvelden die tot de rand van het meer en het bos komen. Een pittoresk boothuis vervolmaakt dit vredige decor.

De tuinen zijn apart of in combinatie met het Kasteel van Digoine te bezoeken. Ze zijn van medio mei tot eind oktober geopend: van juni tot en met augustus elke dag in de week. Daarbuiten zijn ze op dinsdagen gesloten. Verder is het incidenteel op bepaalde dagen niet toegankelijk voor publiek. Zie de website van het kasteel voor actuele openingstijden en tarieven.

Fotocredits: Foto met halfronde perken OT Saône et Loire ©DSL 71 Givord Véronique; foto’s met tulpen en met vijver ©Château Digoine.