Kasteel van Cormatin

Kasteel van Cormatin
Grande Rue, 71460, Cormatin

Een prachtig gedecoreerd kasteel uit de 17e eeuw. In de Franse revolutie gespaard dankzij de wijnvoorraad.


Het kasteel van Cormatin werd in 1606 gebouwd door Antoine du Blé. Zijn voorouders waren al sinds de 12e eeuw Seigneur (heer) van Cormatin. Antoine had zijn fortuin vergaard in de godsdienstoorlogen. Zijn zoon Jacques kwam aan het Franse hof en stond op goede voet met de koningin, Marie de Médicis.

Antoine du Blé liet het fort van zijn voorouders, uit 1280, vervangen door een kasteel dat zijn succes moest uitdrukken. Daarbij maakte hij gebruik van de middeleeuwse fundamenten om de anciënniteit van zijn familie te laten zien. De strakke militaire gevels van het kasteel zijn geïnspireerd op de citadel van Chalon-sur-Saône waarvan hij gouverneur was. Het trappenhuis in de noordelijke vleugel, met de brede bogen en de stenen spijlen, heeft gelijkenissen met de trap van het Palais du Luxembourg dat in dezelfde tijd in Parijs werd gebouwd.

Nog indrukwekkender is het interieur van de zalen en de kamers, waaronder de appartementen van de markies en van de markiezin, de zaal met de spiegels, en het kabinet van Sainte-Cécile. Die werden in 1627 en 1628 rijk gedecoreerd met schilderingen, sculpturen en verguldsel. Het kabinet van Sainte-Cécile geldt als het summum. De delicate en gedetailleerde schilderingen zijn door Vlaamse handen gemaakt. Er zijn weinig andere gebouwen waar de decoraties uit die periode zo goed bewaard zijn gebleven. Ook de meubels, tapijten en andere voorwerpen dateren nog uit die tijd.

De toenmalige eigenaar, Pierre Dezoteux, wist de vernieling van dit waardevolle kasteel tijdens de Franse revolutie (1789) te voorkomen. Hij kalmeerde de opstandelingen die het in brand wilden steken door voor hen alle tonnen wijnen uit de kelders te halen.

Aan het begin van de 19e eeuw werd het Kasteel van Cormatin veel bezocht door de beroemde Franse dichter Alphonse de Lamartine. Aan het eind van de 19e eeuw werd hier de grote Franse schrijver Jacques de Lacretelle geboren.

Het kasteel is nog altijd privébezit. Van april tot medio november is het dagelijks open voor bezoekers. Zie voor actuele tijden en toegangsprijzen de website. Trek ook tijd uit voor een bezoek aan de prachtige Kasteeltuin van Cormatin.