Kasteel van Bazoches

Kasteel van Bazoches
58190, Bazoches-du-Morvan

Al sinds 1675 in bezit van dezelfde familie die dit erfgoed met veel zorg in stand houdt.


Op de plek waar eerder een versterkt Romeins kamp had gestaan, werd in de 12e eeuw het kasteel van Bazoches gebouwd. Het ligt halverwege de helling van een heuvel in de Morvan en heeft de vorm van een trapezium; met een donjon en op elke hoek een ronde toren.

Nadat het een aantal keren van eigenaar was gewisseld, kwam het kasteel in 1675 in handen de maarschalk Sébastien Le Prestre de Vauban (Maréchal de Vauban). Hij was ingenieur van de Franse koning en militair bouwmeester. In Bazoches werkte hij, voor de zonnekoning, zijn plannen uit voor 300 verdedigingswerken. Een deel van die verdedigingswerken is inmiddels UNESCO werelderfgoed. Maréchal de Vauban heeft ook veel verbouwd aan het kasteel en maakte er een militair garnizoen van.

Nog altijd is het kasteel in bezit van zijn nakomelingen die het erfgoed met veel zorg in stand houden. Sinds 1997 is een deel ervan te bezichtigen, waaronder de weelderige rode slaapkamer van de Maréchal, zijn kantoor, de bibliotheken, de grote galerij, de wapenuitrusting en de binnenplaats. Verder is er vanuit het kasteel een geweldig uitzicht op Vézelay dat 10 kilometer verderop ligt.

Het kasteel is tot 23 december dagelijks geopend voor bezoekers. Er is Nederlandstalige informatie beschikbaar. Een bezoek kan via de website van het kasteel worden gereserveerd. Zie ook de website voor de meest actuele toegangstijden en prijzen. De mooie tuin is vrij toegankelijk.