Kapel van Bernadette Soubirous

Kapel van Bernadette Soubirous
34, Rue Saint Gildard, 58000, Nevers

Pelgrimsoord voor Bernadette Soubirous die in Lourdes Mariaverschijningen had ontvangen.


Het Sanctuarium van Nevers werd in het midden van de 19e eeuw gesticht als moederhuis van de Zusters van Barmhartigheid. Binnen deze congregatie leven de zusters niet zozeer binnen de muren van hun kloosters als wel onder de bevolking. De boodschap van het Sanctuarium is naastenliefde.

Het moederhuis van de zusters werd gebouwd op een heuvel, Saint-Gildard, net buiten de oude stadsmuren en destijds nog tussen de wijngaarden. Er stond nog een oude kerk van een priorij die hier eind 7e of begin 8e eeuw was gesticht. Van de priorij zelf was niets meer over.

Dankzij Bernadette Soubirous werd het Sanctuarium een pelgrimsoord. Aan haar was Maria in 1858 in een grot in Lourdes verschenen. Maria gaf haar de boodschap mee dat god liefde is en onvoorwaardelijk van iedereen houdt.

In 1866 trad Bernadette Soubirous in bij de Zusters van Barmhartigheid in Nevers. Ze werkte er in de ziekenzaal van het klooster en bleef er tot haar dood in 1879. Haar lichaam rust in een kapel van het Sanctuarium die jaarlijks duizenden pelgrims uit de hele wereld aantrekt. In 1925 werd ze zalig verklaard en in 1933 volgde de heiligverklaring. Haar lichaam bleek bij die gelegenheden nog steeds intact te zijn.

Het Sanctuarium was tot 1970 in gebruik als klooster. Tegenwoordig is een spiritueel centrum dat pelgrims verwelkomt voor een bezoek aan de kapel met het graf van Bernadette Soubirous en het aan haar gewijde museum. De kapel is dagelijks open. Zie voor actuele openingstijden de website. Vlakbij de kapel is een reproductie gemaakt van de grot van Lourdes. In het sanctuarium zijn kamers te boeken.