Basiliek Saint-Andoche Saulieu

Basiliek Saint-Andoche Saulieu

Place du docteur Roclore, 21210, Saulieu

Bijzonder zijn de circa 50 kapitelen, in de stijl van Cluny, die bewaard zijn gebleven van het oorspronkelijke gebouw uit de 12e eeuw.


De bouw van deze Romaanse kerk, op de ruïnes van een abdij uit de 8e eeuw, is aan het eind van de 11e eeuw gestart.

In de 5e eeuw hadden monniken, op het graf van de heilige Adoche, Saint Thyrse en Saint Félix een cultusplek ontwikkeld. Deze heiligen waren uit het oosten gekomen om de streek te evangeliseren en werden in het jaar 177 in Saulieu vermoord. In de crypten van de basiliek zijn nog resten te vinden uit deze Karolingische tijd. Vanwege de moord op de drie heiligen, was Saulieu destijds een pelgrimsoord.

De kerk uit de 12e eeuw is opgetrokken in de stijl van Cluny. Van het oorspronkelijke gebouw is door de eeuwen heen veel verloren gegaan. Maar circa 50 kapitelen (kopstukken) op de steunpilaren in het schip van de kerk zijn nog wel bewaard gebleven. Deze sculpturen worden gezien als bijzonder vanwege hun kwaliteit en hun aantal. Ze beelden planten, dieren en Bijbelse taferelen uit.

De basiliek is gesloten op maandagen en van medio januari tot medio februari. Op enkele dagen na, is hij verder het hele jaar open.