Flavigny-sur-Ozerain

Flavigny-sur-Ozerain
21150, Flavigny-sur-Ozerain

Eén van de mooiste dorpen van Frankrijk. Bekend vanwege z'n anijssnoepjes en het decor voor de film Chocolat.


Het middeleeuwse dorpje Flavigny-sur-Ozerain ligt bovenop een heuvel in een landelijke omgeving. Met z’n versterkte stadspoorten, smalle en schilderachtige straatjes en oude ambachtelijke huizen behoort het tot de mooiste dorpjes van Frankrijk. De winkeltjes, kunstgalerieën, en bezoekers zorgen dat het er altijd levendig is.

Het plaatsje is al minstens 2000 jaar oud: in 52 voor Christus sloeg Julius Caesar op de heuvel van Flavigny z’n kampen op. Hij wist in dat jaar, bij het nabijgelegen Alésia, de Galliërs te verslaan. Na die veldslag kreeg één van zijn veteranen, Flavinius, de heuvel cadeau. Hij stichtte er een nederzetting die hij naar zichzelf noemde. Overigens was het Julius Caesar die de eerste anijszaadjes had meegenomen naar Frankrijk. Ze moesten verlichting bieden bij digestieve problemen van zijn troepen. Daarmee legde hij wellicht de kiem voor de anijssnoepjes die Flavigny beroemd zouden maken.

In 719 werd in Flavigny-sur-Ozerain een Benedictijner abdij (Saint-Pierre) gesticht. In deze abdij werd eeuwen geleden een anijssnoepje bedacht dat nu nog steeds wordt geproduceerd. Toeristen zijn van harte welkom voor een bezoek. De oorspronkelijke Karolingische crypte van de abdij is bewaard gebleven en kan worden bezichtigd. De monniken zijn er al in de 18e eeuw vertrokken. Toch komt men ook nu nog veel monniken tegen in Flavigny. Elders in het dorp is namelijk sinds 1976 een nieuwe Benedictijner abdij (Abbaye Saint-Joseph de Clairval) gevestigd waar zo’n 50 monniken wonen.

In Flavigny-sur-Ozerain werd in 2000 een deel van de film Chocolat, met Johnny Depp en Juliette Binoche, opgenomen. Gedurende acht weken was het dorp de filmset voor een productie die vijf Oscarnominaties kreeg.