Châteauneuf-en-Auxois

Châteauneuf-en-Auxois
21320, Châteauneuf-en-Auxois

Een schilderachtig middeleeuws dorpje dat wordt gedomineerd door een kasteel. 


Het middeleeuwse dorpje Châteauneuf-en-Auxois staat op de lijst van de mooiste Franse dorpjes. Met het kasteel, dat al van verre zichtbaar is, straalt het macht en majestueusiteit uit. Het Kasteel van Châteauneuf-en-Auxois is een belangrijke bezienswaardigheid, maar ook de rest van dit dorpje is een bezichtiging waard.

Vanwege de strategische ligging, aan oude Romeinse wegen en handelsroutes, vonden hier al in de middeleeuwen commerciële activiteiten plaats. Beschermd door het kasteel en de stadswallen, vestigden zich kooplui en notabelen in Châteauneuf-en-Auxois. Ze bouwden mooie huizen en winkels met grote vensters zodat hun koopwaar goed zichtbaar was.

In het stadje werden veel (jaar)markten gehouden waar producten uit de omgeving van Beaune, Sombernon, Châtillon-sur-Seine en Auxerre werden verhandeld. Het ging daarbij vooral om wijn, hout, granen en vee. Bovendien kwamen er veel pelgrims voorbij doordat Châteauneuf-en-Auxois ook op de route naar Santiago de Compostella lag.

Het kerkje, de Saint-Philippe en Saint-Jacques, dateert van eind 15e eeuw. Het houten beeld van “Onze-Lieve-Vrouwe in Eiken” is een kopie. Het origineel is in 1970 gestolen. Oorspronkelijk stond dit beeld in het kapelletje uit 1746, aan het einde van de lindelaan aan de noordzijde van het dorp.

Een groot deel van het dorp is tussen de 14e en 18e eeuw gebouwd. De oude panden, waarvan sommige met torentjes en beeldjes die verwijzen naar de oorspronkelijke eigenaar, getuigen van de bloeiperiode die Châteauneuf-en-Auxois toen had. Ze geven het plaatsje z’n schilderachtige karakter. Het is dorp is nog altijd een inspiratiebron voor kunstenaars. Een aantal van hen heeft hier een atelier ingericht.