Vezelay

Vezelay
89450, Vezelay

UNESCO werelderfgoed en al 1.000 jaar een pelgrimsoord.


Vézelay, aan de rand van de Morvan, is een hotspot voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis, spiritualiteit en kunst. Het trekt al eeuwenlang pelgrims, schrijvers en kunstenaars aan en het behoort tot de mooiste dorpen van Frankrijk. De beroemde basiliek en de heuvel waarop Vézelay ligt, maken sinds 1979 deel uit van het UNESCO werelderfgoed.

De heuvel waarop Vézelay en de basiliek zijn gebouwd is al van veraf zichtbaar: hij domineert de Vallei van de Cure en de wijngaarden van de Vézelien. Wie het middeleeuwse dorp wil verkennen, moet de auto achterlaten aan de voet van de Mont-Scorpion die vooral bekend is als de “colline éternelle” (eeuwige heuvel). Het is even klimmen om via de hoofdstraat, langs prachtige gevels, kleine winkeltjes en kunstgalerieën, de op de top komen. Voor toeristen die minder goed ter been zijn, rijden er ’s zomers vaak shuttlebusjes omhoog.

Op de top van de Mont-Scorpion ligt de Basiliek van Sainte-Marie-Madeleine, die al sinds de 11e eeuw door bedevaartgangers wordt bezocht en dient als vertrekpunt voor de pelgrimsroute “Via Lemovicensis” naar Santiago de Compostella. In het bezoekershuis op de Place Adolphe Guillon wordt uitleg gegeven over de geschiedenis van de basiliek. Het is vanaf de voorjaarsvakantie tot Allerheiligen open.

Loop na de bezichtiging van de basiliek ook om de buitenkant heen; het platform schuin achter de basiliek biedt een prachtig uitzicht over de Morvan en over de wijngaarden. Een bezoek aan Vézelay is een prima gelegenheid om kennis te maken met de wijn die de wijnboeren van de Colline Eternelle produceren. Al sinds de Gallo-Romeinse tijd, het einde van de 1e eeuw, wordt er in deze streek wijn gemaakt. In de Vézelien hebben ze vooral witte wijn van Chardonnay druiven. Een groot deel ervan is biologisch. De toeristische wijnroute Grand Auxerrois loopt langs Vézelay.

Het kleine dorpje heeft ook een museum met werk van grote moderne kunstenaars: Picasso, Miro, Giacometti, Kandinsky, Léger. Het museum Zervos is gevestigd in het huis waar ooit de Franse schrijver Romain Rolland woonde (14 Rue Saint-Etienne). Het museum is van half maart tot half november dagelijks geopend, behalve op dinsdagen. In juli en augustus is het ook op de dinsdagen open.