Noyers-sur-Serein

Noyers-sur-Serein
Office de Tourisme du Grand Vézelay
12 Place de l’Hôtel de Ville, 89310, Noyers-sur-Serein

Dit middeleeuwse dorpje met z'n vele historische monumenten is eigenlijk een groot, levend openluchtmuseum. 


Het middeleeuwse plaatsje Noyers-sur-Serein met z’n aristocratische stenen herenhuizen, vakwerkhuizen, oude kapelletjes, kloosters, arcades en verdedigingstorens is eigenlijk een groot openluchtmuseum. Het behoort tot de 100 mooiste dorpen van Frankrijk.

Noyers-sur-Serein is een klein dorpje in de Vallei van de Serein, dat bijna helemaal wordt omgeven door de gelijknamige rivier. Het is in de 11e eeuw vernoemd naar de vele notenbomen (“noyers”) in de omgeving. Doordat het op de grens lag van het Hertogdom van Bourgondië was het strategisch van belang. Er was een burcht en een stadsmuur.

Van de 23 torentjes uit de 14e eeuw die door de stadsmuur met elkaar werden verbonden, staan er nog 19 overeind. De stadsmuur wordt onderbroken door drie poorten. De oude burcht (12e eeuw) is al eeuwen geleden vervallen tot een ruïne: de stenen ervan zijn gebruikt voor de bouw van het huidige dorp. De plek van het oude kasteel (Route de Tonnerre) biedt een mooi uitzicht over het dorp.

Maar liefst 78 gebouwen in Noyers-sur-Serein zijn historisch monumenten en dateren uit de periode tussen de 15e en de 19e eeuw. Het centrum van het dorpje oogt als een groot openlucht museum. Het stadhuis, met fundamenten uit de 12e eeuw, behoort waarschijnlijk tot de oudste gebouwen van het plaatsje. Na een eerste brand eind 15e eeuw werd het opnieuw opgebouwd in een gotische stijl die nog is te zien aan de achtergevel. De voorgevel werd, na een tweede brand, in 1765 opnieuw opgetrokken.

Noyers-sur-Serein heeft ook één van de drie grootste Franse musea met naïeve kunst en volkskunst. De collectie omvat 1.500 m2 aan expositieruimte, verspreid over drie etages. Het museum drukt de geest uit van het dorp: soms landelijk, verankerd in de tradities, en soms kosmopolitisch. Het biedt een reis door de tijd heen over de verschillende continenten. In de zomermaanden is het museum dagelijks open met uitzondering van de dinsdagen, en in de wintermaanden alleen in de weekenden en tijdens schoolvakanties.

Iets buiten de stadsmuren (Rue de la République) is nog een oude wasplaats te zien. Tijdens de zomermaanden worden er regelmatig concerten gegeven in Noyers-sur-Serein. Op woensdagochtenden is er een kleine weekmarkt in het dorp en in het najaar wordt er een truffelmarkt georganiseerd op de Place du Marché au Blé.