Epoisses kaas

Epoisses kaas

21460, Epoisses

Doordat de monniken, bij hun vertrek uit de vallei, hun geheime recept deelden met de boeren is deze kaas blijven bestaan.


Epoisses werd in 2023 door een internationale vakjury, uit zo'n 1.600 inzendingen, verkozen tot de beste kaas ter wereld

Volgens de overleveringen is hij afkomstig van de monniken. Ze vestigden zich in de 16e eeuw in Epoisses. Toen ze het dorp twee eeuwen later verlieten, deelden ze hun geheime recept met de boeren in de vallei. In de 19e eeuw verbeterden de boeren de productiewijze van de kaas.

De website van het kasteel van Epoisses beschrijft dat de kaas onder koning Louis XIV werd geïntroduceerd aan het Franse hof en bijzonder populair raakte. Keizer Napoleon Bonaparte at de Epoisses graag met een glas Chambertin erbij.

Rond 1900 waren er zo’n 300 boeren die de Epoisses produceerden. Door de wereldoorlogen verdween de kaasproductie in deze streek, maar in 1956 werd die door enkele boeren opnieuw opgestart.

Epoisses is van rauwe of gepasteuriseerde volle koeienmelk gemaakt. Hij is in twee formaten verkrijgbaar. De grote weegt 700 tot 1100 gram en de kleine 250 tot 300 gram. Deze kaas moet minimaal vier weken rijpen. Hij is genoemd naar het dorpje Epoisses in de Côte d’Or, maar mag overal in dit departement alsmede op enkele plaatsen in de Yonne worden gemaakt.

De korst wordt regelmatig gewassen met Marc de Bourgogne. Zijn kleur, die al naar gelang de mate van rijpheid varieert van oranjeachtig ivoor tot baksteenrood, is te danken aan een gistbacterie.

De helder beige binnenkant is soepel en smeuïg. De smaak is een beetje zout. Men proeft wat alcohol, hout en droge vruchten. De beste periode om deze kaas te eten is van mei tot oktober als de koeien worden geweid.

Epoisses heeft de kwaliteitskeurmerken AOC (Appellation d’Origine Contrôlée) en AOP (Appellation d’Origine Protégée). Die geven aan dat de herkomst ervan gecontroleerd en beschermd is.

Foto: Epoisses Berthaut Perrière ©LE FOTOGRAPHE CBA_monde à 2032