71000, Macon
In de Mâconnais, het gebied rondom de stad Mâcon, hadden de boeren vaak een paar geiten om zichzelf te voeden, de mest voor de wijngaarden te verkrijgen en de hagen kort te houden. Van de kleine hoeveelheid melk die hun geiten leverden, maakten ze kleine kaasjes die op de lokale markten weerden verkocht.
De Mâconnais, ofwel Chevroton de Mâcon, wordt geproduceerd van rauwe melk en is makkelijk te herkennen aan de typische vorm van de mal die wordt gebruikt. Die heeft een diameter van slechts 6,6 cm. Tijdens het rijpen, dat minimaal 10 dagen duurt, wordt het kaasje niet omgekeerd. Het weegt uiteindelijk 50 tot 65 gram. Behalve in Mâcon zelf mag het ook in een aantal andere gemeenten worden gemaakt.
De ivoorkleurige korst is zacht. De kleur gaat van beige naar bruin naarmate het kaasje rijper wordt. De binnenkant is homogeen en heeft een frisse, romige structuur die snel brokkelig wordt aangezien de Mâconnais vrij droog is. De smaak is lichtelijk zuur en een beetje zout.
Mâconnais heeft de kwaliteitskeurmerken AOC (Appellation d’Origine Contrôlée) en AOP (Appellation d’Origine Protégée). Die geven aan dat de herkomst ervan gecontroleerd en beschermd is.
Foto: ©Candidat-Annabel Orphelin voor l'ANICAP.