La-Pierre-qui-Vire abdijkaas

La-Pierre-qui-Vire abdijkaas
Ferme de l’Abbaye
L'Huis Saint-Benoit, 89360, Saint-Leger Vauban

Een kaas die bij de abdij La-Pierre-qui-Vire wordt gemaakt door een biologisch boerenbedrijf.


Deze Abbaye de la Pierre-qui-Vire kaas is genoemd naar de gelijknamige abdij aan de rand van de Morvan, in het gehucht “L’Huis Saint-Benoit”. Hij wordt geproduceerd op de boerderij die de monniken in 1939 kochten en ongeveer 800 meter van de abdij vandaan ligt.

Op een terrein van 170 hectaren landbouwgrond wordt een kudde van circa 75 bruine Alpenkoeien gehouden. De boerderij werkt volgens de regels van de biologische landbouw en heeft al sinds 1969 het label AB (Agriculture Biologique). Er worden verschillende boerenkazen gemaakt van rauwe koeienmelk.

De traditionele La Pierre Qui Vire kaas heeft een beige-oranje korst met kleine rimpeltjes en witte schimmel. De binnenkant heeft een dichte textuur en is soepel. Pierre-qui-Vire laat een zachte, roomachtige, smaak achter in de mond.

Van La Pierre-qui-Vire is tevens een jonge variant beschikbaar die slechts twee dagen oud is. Daarnaast wordt er een variant met Petit Chablis gemaakt. Die is ingewreven met Petit Chablis wijn. La Pierre-qui-Vire heeft een diameter van 10 centimeter en weegt 200 gram.

Ook wordt er bij de abdij een Tome kaas geproduceerd; deze ”Tome des Moines” wordt bereid van ongekookte geperste melk en moet minimaal twee maanden rijpen. Afhankelijk van de rijping is zijn korst rood dan wel grijs.

De abdijkazen worden verkocht in de winkel bij de boerderij en in de kloosterwinkel. De beste tijd om ze te proeven is van april tot en met oktober als de koeien in de wei kunnen grazen.