14 september 2023

Internationale vakjury vindt Epoisses de beste kaas ter wereld

Uit zo’n 1.600 inzendingen is deze week de Epoisses Berthaut Perrière, uit Bourgondië, verkozen tot de beste kaas ter wereld.

Het wereldkampioenschap vond plaats tijdens de Mondial du Fromage et Produits Laitiers, een internationaal evenement voor de kaas- en zuivelsector dat elke twee jaar in Tours wordt gehouden. Het bestaat verder uit een vakbeurs (met dit keer exposanten uit 48 landen), lezingen en workshops.

Voorheen konden enkel de exposanten van de Mondial meedoen aan het wereldkampioenschap Kaas en Zuivelproducten, maar nu stond deelname open voor alle professionele kaasmakers uit binnen- en buitenland. Die leverden in totaal zo’n 1.600 kazen, toetjes en boters aan.

Alle inzendingen zijn grondig bekeken, besnuffeld en geproefd door een vakjury bestaande uit enkele honderden leden, afkomstig uit zo’n 20 verschillende landen. In groepjes van drie keurden ze elk 14 tot 18 producten. Ze moesten punten geven voor het uiterlijk, de geur, de textuur en de smaak ervan. Om partijdigheid te voorkomen, gebeurde de beoordeling blind; dus zonder enige informatie over de namen en producenten van de zuivel.

Na deze eerste ronde bleven er uiteindelijk 12 kazen over voor de grote finale. De opperjury, een internationale vakjury met 12 leden, bepaalde op 12 september welk van deze finalisten de beste was. De Epoisses Berthaut Perrière behaalde, met 119 punten, de hoogste score. 

Voor het verkrijgen van een gouden medaille waren minimaal 80 punten nodig, voor een zilveren medaille 70 tot en met 79 punten en voor een bronzen medaille 60 tot en met 69 punten.