Hospitaal van Beaune

Hospitaal van Beaune
Hôtel-Dieu des Hospices Civils de Beaune
Rue de l’Hôtel-Dieu, 21200, Beaune

Het oude armenziekenhuis van Beaune: een uniek voorbeeld van de stedelijke architectuur uit het einde van de middeleeuwen.


Het voormalige hospitaal van Beaune is wereldberoemd vanwege de binnenplaats. Daar staat een markant gebouw in Vlaams-Bourgondische bouwstijl met vrolijk gekleurde geglazuurde dakpannen in geometrische motieven.

Het hospitaal werd in 1443 door Nicolas Rolin en Guigone de Salins gesticht voor de armen van Beaune en heeft de eeuwen zeer goed doorstaan. Tot in de 20e eeuw zorgden hier “vrome dames van onbesproken gedrag” voor de zieken. De reputatie was zo goed dat ook edelen en welgestelde burgers zich in dit hospitaal, in privékamers, lieten verzorgen. Dankzij hun donaties kon het gebouw verder worden uitgebreid en worden verfraaid en is een schat aan kunstwerken verzameld. Pas in 1971 verhuisde de medische zorg naar een nieuwe ziekenhuis elders in de stad.

Al vanaf het begin ontving het hospitaal een royale jaarlijkse toelage alsmede donaties waaronder wijngaarden. Daardoor beschikt het niet alleen over een zeer bijzonder gebouw, maar beheert het ook twee prestigieuze wijndomeinen: de Hospices de Nuits-Saint-Georges en de Hospices de Beaune. De wijnen die deze domeinen produceren, worden elk jaar verkocht via een veiling.

Tegenwoordig is het hospitaal ingericht als museum. Het is één van de weinige bewaard gebleven voorbeelden van stedelijke architectuur uit het einde van de middeleeuwen. Er is nog een bijzondere collectie te zien van meubels, tapijtwerk en kunstwerken uit de 15e eeuw waaronder het retabel Het Laatste Oordeel van Rogier van der Weyden.

De zaal van de armen heeft indrukwekkende afmetingen. Hij is 50 meter lang, 14 meter breed en 16 meter hoog. De bedden aan weerszijden van de zaal, met rode wollen gordijnen, boden plek aan twee zieken. De kapel maakte deel uit van de ziekenzaal. Zo gingen religie en zorg perfect in elkaar over. Ook de oude apotheek, met 130 potten van aardewerk uit 1782, en de keuken zijn te bezoeken. Daar houdt “Messire Bertrand” al sinds 1698 toezicht terwijl hij zich over het spit ontfermt.

Het hospitaal is dagelijks geopend. Zie voor actuele tijden toegangsprijzen de website van het hospitaal.