Clos de Vougeot

Clos de Vougeot
Rue de la Montagne, 21640, Vougeot

De bakermat van de Bourgondische wijncultuur.


De prestigieuze wijngaard Le Clos de Vougeot brengt uitzonderlijke rode wijnen voort. Vougeot ligt tussen Gevrey-Chambertin en Nuits-Saint-Georges in het gebied waar de grote Bourgogne wijnen vandaan komen. De wijnen van de Le Clos de Vougeot mogen de allerhoogste onderscheiding, Grand Cru, dragen.

Er zijn tientallen verschillende wijnen met de AOC-aanduiding Clos Vougeot Grand Cru te koop. Ze zijn gemaakt door de verschillende wijnbouwers die elk een deel van deze wijngaard bezitten. Slechts één van hen produceert zijn wijn ook binnen de muren van Le Clos Vougeot. De rest verwerkt de druiven in omliggende gemeenten als Musigny, Grands Echézeaux, Cambolle-Mussigny en Flagey-Echézaux.

Le Clos de Vougeot is een enorme ommuurde wijngaard van 50,59 hectare. Deze muur, 1 kilometer lang en 500 meter breed, staat er al 500 jaar. Daarbinnen bevindt zich het Kasteel Le Clos de Vougeot

Ooit was de wijngaard in bezit van de monniken van de Abdij van Cîteaux. Zij legden hier de fundamenten voor de Bourgondische wijnbouw die zich kenmerkt door climats. Daarbij zijn de monniken erin geslaagd om binnen deze regio de allerbeste grond voor hun wijnstokken te ontdekken.

Na de onteigening van de religieuze bezittingen tijdens de Franse revolutie is Le Clos de Vougeot gekocht door een bankier. Pas is 1889 is de wijngaard gesplitst en in verschillende kavels verkocht. Doordat bij overlijden de grond verdeeld moesten worden onder de erfgenamen, is het aantal kavels in de loop der tijd toegenomen. Momenteel zijn er 134 kavels (en bijna even zoveel climats) die 80 verschillende eigenaren hebben.

In deze wijngaard worden enkel pinot noir druiven verbouwd. De Grand Cru wijnen van Le Clos de Vougeot kunnen lang worden bewaard: vaak bereiken ze pas na 20 en soms na 30 jaar hun hoogtepunt. Jong worden ze op een temperatuur van 12 tot 13 graden gedronken. Gerijpt smaken ze het best op een temperatuur van 15 tot 16 graden.