Kathedraal Saint-Etienne Auxerre

Kathedraal Saint-Etienne Auxerre
Place Saint-Étienne, 89000, Auxerre

Bij een bezichtiging van deze kathedraal mag de crypte, met schilderingen uit de 12e en 13e eeuw, niet worden overgeslagen.


Bij een bezoek aan Auxerre mag een bezichtiging van de kathedraal Saint-Etienne niet ontbreken. De bouwers uit de 13e eeuw hebben er een meesterwerk van gemaakt. De kathedraal is een elegant gebouw met grote bogen, een loze galerij, en hoge glas-in-lood vensters die zorgen voor een enorme lichtinval.

Auxerre, dat aan het begin van de jaartelling aan een belangrijke Romeinse weg (de Via Agrippa) lag, was al in de 3e eeuw tot het Christendom bekeerd. De Saint-Etiënne, waarvan de bouw in 1215 startte, was niet de eerste kathedraal op deze plek. Sinds de 5e eeuw was het de vierde. De Romaanse kathedraal uit de 11e eeuw die er eerst stond, werd te ouderwets bevonden en moest plaats maken voor een moderne gotische kerk.

Opmerkelijk is dat deze kathedraal slechts één toren heeft. Deze noordelijke toren is pas in 1547 gebouwd; waarschijnlijk om de klokken te kunnen hangen. Er was een identieke zuidelijke toren gepland, maar die is er om financiële redenen nooit gekomen.

De huidige vier klokken zijn in de 18e en 19e eeuw gegoten en hebben de namen Thérèse, Marguerite, Marie-Félicité, en Marie-Anne gekregen. Waarschijnlijk zijn ze vernoemd naar notabelen die hebben bijgedragen aan de financiering ervan. De zwaarste, Thérèse, weegt vijf ton.

De crypte dateert uit 1023 en is een restant van de vorige, Romaanse, kathedraal. Daar zijn nog prachtige schilderingen te zien uit de 12e en 13e eeuw, onder andere van een kruis met in het midden Christus te paard. Tot de kerkschatten behoren bijzondere stukken talloze manuscripten, ivoor, houtsnijwerk, edelsmeedkunst en geëmailleerde reliekkasten uit Limoges.

De kathedraal Saint-Etienne bleef redelijk gespaard tijdens de Franse revolutie en de Tweede Wereldoorlog. Sinds de Franse revolutie zetelt er geen bisschop meer in Auxerre. De Saint-Etienne is nog in gebruik als parochiekerk.