Kersen uit de Yonne

Kersen uit de Yonne

89290, Jussy

Geniet in het voorjaar van de prachtige bloesem en in de zomer van de heerlijke kersen uit de Yonne.


In de streek ten zuiden van Auxerre (rond de dorpjes Jussy, Coulanges-la-Vineuse, Vallan en Vincelles) zijn de kersenboomgaarden van Bourgondië te vinden. Van eind mei tot begin juli kan men genieten van de heerlijke kersen uit de streek. Ze worden volop verkocht in kraampjes langs doorgaande wegen, in de supermarkten en op de weekmarkten.

De kersenteelt in de Yonne is gestart toen in 1880 de phylloxera, de druifluis, massaal de wijngaarden verwoestte. Als alternatief werden kersenbomen aangeplant. Om hun oogsttijd zo lang mogelijk te kunnen rekken, hebben de telers doorgaans soorten die allemaal op verschillende momenten rijp zijn.

In het midden van de 19e eeuw ontwikkelden ze in deze streek een eigen variant: de Marmotte. Het is een stevige, knapperige, zoete, frisse kers. Op de meeste plaatsen is hij echter vervangen door soorten die beter bestand zijn tegen transport over grotere afstanden.

Behalve in de oogsttijd, is het ook in de bloesemtijd leuk om een kijkje te nemen in dit gebied. Rond half april staan de kersenbomen in bloei. Vooral rond Jussy zijn de boomgaarden goed zichtbaar vanaf de doorgaande weg.