Weekmarkt Sens

Weekmarkt Sens
Place de la Republique, 89100, Sens

Een markthal met prachtige glas-in-loodramen, geïnspireerd op de Larousse encyclopedie.


Tegenover de kathedraal en vlak bij het museum ligt de overdekte markt van Sens. Met zo’n 45 kramen is hij zeker niet de grootste van Bourgondië, maar het is wel een kleurrijke markt met een lange historie. Tegenwoordig wordt hij twee keer per week, namelijk op maandag- en vrijdagochtend, gehouden. Bijzonder is vooral het gebouw waar de kooplui hun waren aanbieden.

Sens heeft al meer dan negen eeuwen markten. Een document uit 1225 spreekt over een oude markt binnen de stadsmuren, nabij het Dominicaner klooster, en een nieuwe markt buiten stadsmuren aan de weg naar Auxerre. In de middeleeuwen was de weekmarkt op zaterdag. Nabij de kathedraal stond, volgens een document uit 1228, een hal voor brood. Ook was er in die tijd een vleesmarkt die de Vieille Boucherie (oude slagerij) werd genoemd. In de middeleeuwen behoorde Sens tot de lakensteden van Frankrijk. De stoffen werden buiten het commerciële centrum geproduceerd. De verkoop, in de lakenhal, was wel in de binnenstad. Achter de lakenhal lag de wolschuur. In de 15e eeuw verhuisde de wolverkoop ook naar de lakenhal.

Tegenwoordig is er slechts één markthal. Die is gebouwd op de plek waar in de middeleeuwen het hospitaal stond. In de hal worden vooral etenswaren verkocht: heel veel groenten en fruit, maar ook kazen, vis vlees, tripes (pens), slakken, honing… Boven sommige kramen zijn sierlijke naamplaatjes aangebracht van de kooplui. Buiten, voor de hal, worden nog kledingstukken en huishoudelijke artikelen verkocht.

De huidige markthal, in de vorm van een driehoek, dateert uit 1882. De metalen structuur sluit aan bij de bouwstijl uit die tijd. Een eerste renovatie vond plaats in 1988. Bij de laatste renovatie, in 2015, werden twee marmeren fonteinen in de hal geplaatst. Tevens werd de metaalconstructie versierd om de overvloed van de markt te illustreren. De kapitelen van de pilaren werden geornamenteerd met vergulde vissen, korenaren, Sint-Jacobsschelpen, artisjokken, riet…

In 2015 werden ook glas-in-loodramen aangebracht boven de zes toegangsdeuren. De afbeeldingen zijn ontleend aan de Larousse encyclopedie uit 1879, het jaar waarin de bouw van de hal startte. Pierre Larousse komt uit Toucy (Yonne). De glas-in-lood afbeeldingen tonen groenten en moestuinplanten, fruit, paddenstoelen, en bloemen. Wie enkel naar de zeer bezienswaardige ramen boven de deuren kijkt, mist echter een opmerkelijk detail: de “klinken” zijn de handgrepen van spades die tegen de deuren werden gemonteerd.

Bezoekers mogen de trap op om vanaf de galerij de activiteiten in de hal gade te slaan. Soms is er boven een kleine expositie.