Sens

Sens
Office de Tourisme de Sens et du Sénonais

6 Rue du Général Leclerc, 89100, Sens

Een aangename stad in het noorden van Bourgondië met een rijk erfgoed, tuinen en parken.


Sens ligt in het noorden van Bourgondië, op ongeveer 100 kilometer afstand van Parijs, op de plek waar de Yonne en de Vanne bij elkaar komen. Met z’n rijke erfgoed, tuinen en parken is het een aangename stad.

Sens is genoemd naar het Gallische volk de Sénons dat in 390 voor Christus, onder leiding van Brennus, Rome innam. Het standbeeld van Brennus staat bovenop het stadhuis van Sens.

In de eerste eeuwen van de jaartelling was het een florissante Gallo-Romeinse stad. Bij het afbreken van de 3e-eeuwse stadsmuren, vanaf 1835, zijn veel overblijfselen uit de Gallo-Romeinse periode naar boven gekomen. De gevonden beelden uit de Gallo-Romeinse tijd illustreren de omvang van de openbare gebouwen die Sens in de eerste eeuwen van de jaartelling had. De bijzondere grafmonumenten geven een indruk van de families en vakwerklieden die er woonden. Ze zijn te zien in het museum dat is gevestigd in het aartsbisschoppelijk paleis.

De Kathedraal Saint-Etienne, uit de 12e en 13e eeuw, behoort tot de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. In de middeleeuwen was Sens de metropool van een grote kerkelijke provincie waaronder Chartres, Auxerre, Meaux, Parijs, Orléans, Nevers en Troyes vielen. De aartsbisschop van Sens heeft nu enkel nog Auxerre, Nevers en Troyes onder zich.

In de 16e eeuw werden het bisschoppelijk paleis (tegenwoordig Museum van Sens) en het vakwerkhuis maison d’Abraham gebouwd. Veel herenhuizen in de stad dateren uit de 18e eeuw. De markthal (geopend op maandag, woensdag- en zaterdagochtend) is uit de 19e eeuw. De ramen boven de toegangspoorten, waarop allerlei groente- en fruitsoorten zijn afgebeeld, werden bij de restauratie in 2015 geplaatst. Ook het theater en het stadhuis stammen uit de 19e eeuw.

Het eilandje, in het midden van de rivier (l’île à Sens) was de oude wijk van de schippers en de vissers. Het is een aangename plek om langs de Yonne te wandelen of het water op te gaan met een gehuurde kano of kayak.

Door het centrum van Sens is een stadswandeling uitgezet. Driehoekjes met een afbeelding van Brennus wijzen de weg. De wandeling leidt door pittoreske straatjes, langs monumenten en bijzondere plekken. Een boekje met een beschrijving (Engelstalig) is voor enkele euro’s te koop bij het Toeristenbureau. Download hier een stadsplattegrond van Sens met Nederlandstalige beschrijving. Rustpunten zijn de Tuin van het Aartsbisschoppelijk Paleis in het oude centrum en het grote Park Moulin à Tan aan de rand van de stad.