Weekmarkt Marcigny

Weekmarkt Marcigny
Place du Cours, 71110, Marcigny

Een grote weekmarkt die z'n bestaan dankt aan de adellijke Europese meisjes die hier vanaf de 11e eeuw in het klooster traden. 


In Marcigny is het elke maandagochtend markt. Het oude plaatsje kent al bijna 1.000 jaar een weekmarkt. Die werd in 1266 geregeld middels een overeenkomst tussen de Seigneur van Semur en Prior Dom Yves. In de 11e eeuw werd er in Marcigny een klooster gesticht waar meisjes uit Europese adellijke families heen werden gestuurd. Zij brachten bruidsschatten mee en zo kwam hier de handel tot ontwikkeling. Ambachtslieden werden aangetrokken door de rijkdommen.

De huidige weekmarkt van Marcigny is groot en geanimeerd. Vooral ’s zomers staat het oude centrum behoorlijk vol. Er zijn dan zo’n 120 kramen. Het hart van de markt is de Place du Cours met z’n muziekkiosk. De kooplui hebben er een plekje onder de lindenbomen die strakke laantjes vormen en op zonnige dagen voor schaduw zorgen.

Aan de rand van het plein worden de levende dieren te koop aangeboden: hennetjes, haantjes, kalkoenen, konijntjes… Daarachter staan de stalletjes met brood, kazen, worstjes en andere lekkernijen. Verder wordt er vooral veel non-food verkocht. Aan het einde van de Place du Cours is een groot terras ingericht. In de omliggende straatjes waaiert de markt verder uit, onder andere naar het pleintje bij de kerk waar de verse groenten en het fruit zijn te vinden.