Weekmarkt Autun

Weekmarkt Autun
Rue de l’Hôtel de Ville, 71400, Autun

Een gezellige streekmarkt met een lange historie, aan de rand van de Morvan, in de hallen onder het gemeentehuis.


De weekmarkt van Autun, op vrijdagochtend, wordt onder en voor het gemeentehuis gehouden. Het is een gezellige streekmarkt met veel lekkers uit de Morvan. Binnen staan de kooplui met etenswaar: groenten, fruit, kaas, vleeswaren… Buiten worden allerlei andere producten aangeboden.

Al sinds 1835 bevinden de markthallen zich op deze bijzondere locatie onder het gemeentehuis. Eerder, vanaf 1740, waren er houten hallen op het grote plein van de stad. Overigens gaat de traditie van de markten in Autun nog veel verder terug in de geschiedenis. Aanvankelijk werden ze vooral gehouden bij religieuze feesten. De grote foires op 1 maart en 1 september, in het centrum van de stad, zijn hiervan nog een overblijfsel.

Vooral in de middeleeuwen waren de markten belangrijk voor Autun. De kooplui reisden toen nog met hun handel van stad naar stad. Ze moesten aan de Seigneurs betalen om een plekje op de markt te krijgen. De hallen in de benedenstad waren van de hertog van Bourgondië en de Saint-Jean abdij. In de bovenstad waren ze van het kapittel van de kathedraal. Na de middeleeuwen kwamen ze in handen van de gemeente en werden ze samengevoegd. De betekenis van de markten nam toen af omdat steeds meer kooplui zich in de stad vestigden.

Behalve op vrijdagochtend, is er ook op woensdagochtend een markt onder het gemeentehuis van Autun.

Met dank aan André Strasberg.