Weekmarkt Louhans

Weekmarkt Louhans
Place Georges Morey, 71500, Louhans

Van oudsher de markt waar gevogelte werd verkocht. Tegenwoordig een zeer grote markt met een breed aanbod.


Elke maandagochtend is er volop leven in de binnenstad van Louhans. Dan wordt de weekmarkt gehouden. Al eeuwenlang vindt die plaats in de hoofdstraat van Louhans, onder de galerijen met bogen. Van oudsher worden hier veel kleine dieren worden verhandeld: kuikentjes, konijntjes en eenden. Het is ook dé plek waar men het beroemde pluimvee uit Bresse (Volaille de Bresse) kan vinden.

De toenmalige Seigneur van Sainte Croix en Louhans gunde het stadje in 1269 het recht om een markt te organiseren. Door de tijd heen versterkte deze weekmarkt z’n reputatie. Er werden vooral lokale boerderijproducten verkocht: vee, gevogelte, boter, eieren en granen. Ook werd er laken aangeboden.

In de 18e eeuw nam binnen de regio de productie, met name van gevogelte, fors toe. De markt in Louhans werd de etalage van deze activiteiten en van de rijkdom van de stad. In de 19e eeuw, toen Louhans de hoofdstad werd van de Bresse Louhannaise, raakte deze weekmarkt ook tot ver buiten de regio bekend. Ondanks alle veranderingen door de eeuwen heen, heeft hij z’n authenticiteit behouden. Op feestdagen, met name Pasen en Pinksteren, duurt hij de gehele dag en komen er meer dan 15.000 bezoekers op af.

De markt van Louhans behoort tot de grootste van Frankrijk. Elke maandag staan er meer dan 200 kramen. Meest authentiek is de landbouwmarkt op de Place de la Charité. In de overdekte hal uit 2006 hebben de lokale producenten een plek. Daar kan men de delicatesse van Louhans proeven; de Corniottes (driehoekjes van soezendeeg op een bodem van korstdeeg). De kramen in het centrum van de stad bieden een grote diversiteit aan koopwaren aan. De voedingsmiddelen zijn vooral te vinden rond de kerk die herkenbaar is aan de gekleurde dakpannen. In de straat met de arcades is het aanbod zeer gemengd: schoenen, kleding en lederwaren…