Weekmarkt Dijon

Weekmarkt Dijon
Halle Central, 21000, Dijon

De "buik van Dijon": een enorme historische hal waar het drie ochtenden in de week markt is.


De oude markthal, “de buik van Dijon”, in het centrum van de stad etaleert een aantal keren per week de mooie ingrediënten voor de Bourgondische gastronomie.

De 13 meter hoge hal, een historisch monument, is tussen 1873 en 1875 gebouwd op de plek waar eerst een Jakobijnenklooster stond. Het dak lijkt veel op dat van de Parijse markthallen. Ten onrechte wordt soms gedacht dat het een ontwerp is van de beroemde Gustav Eiffel.

De constructie is geïnspireerd op de klassieke architectuur met een reeks arcades en pilaren. De kapitelen zijn gedecoreerd met wijnranken. Het gebouw omvat vier paviljoenen, gelegen aan twee wegen die elkaar kruisen.

Bij de bogen zijn, aan de buitenkant van het gebouw, medaillons aangebracht met afbeeldingen van dieren: de koppen van ree, moeflon, wild zwijn, rund, klein wild, gevogelte en vis. Ook Cères (godin van de oogst) en Hermes (god van den handel) zijn afgebeeld.

Maar liefst drie keer per week - op dinsdag, vrijdag en zaterdag - staan er ‘s ochtends in en rondom de markthal een paar honderd kramen. Ze verkopen niet alleen spullen om mee te nemen, maar men kan er ook ter plekke wat drinken en ondertussen even uitrusten.