Weekmarkt Beaune

Weekmarkt Beaune
Place de la Halle, 21200, Beaune

Een kleurrijke markt in en rond de hal tegenover het Hôtel-Dieu. Hier hadden de hertogen 1.000 jaar geleden ook hun markthal. 


Beaune heeft op zaterdagochtend z’n weekmarkt. Die wordt gehouden in en voor de oude markthal tegenover het Hôtel-Dieu (hospices), het meest bekende gebouw van de stad.

Het is een kleurrijke en levendige markt. Er worden vooral producten uit de omgeving aangeboden: groenten en fruit, brood, kazen, kruiden, vlees, vis, bloemen en planten… ’s Zomers staan op het Place Carnot, het gezellige plein aan de achterzijde van de hal, ook brocantekraampjes.

Ooit was de markthal in Beaune eigendom van de Hertogen van Bourgondië en later van de Franse koningen. De “Grote Hal” ofwel de “Hal van Meneer de Hertog” zou al in 1203 hebben bestaan. In de stichtingsakte van het Hôtel-Dieu uit 1443 wordt gesproken over een hal tegenover de hospices. Het was een plek waar laken, garen, tarwe, vaten, vis en vlees werden verkocht. Op de bovenste etage van de hal was een woning aanwezig en werd het laken van de buitenlandse kooplieden bewaard.

In 1836 werden de middeleeuwse hallen gesloopt. Op dezelfde plek verrees een nieuwe tarwehal. Die is naderhand herhaaldelijk vergroot. Het karakteristieke steile dak met de platte dakpannen dateert uit het midden van de 20e eeuw. Op de eerste verdieping heeft tegenwoordig het toeristenbureau kantoorruimte.