Weekmarkt Cosne-sur-Loire

Weekmarkt Cosne-sur-Loire

Boulevard de la République, 58200, Cosne-sur-Loire

Al eeuwenlang een ontmoetingsplek voor kooplui en klanten uit de Puisaye en de Berry.


De weekmarkt op zondagochtend in het centrum van Cosne-sur-Loire behoort, met meer dan 100 kramen, tot de grootste in de Nièvre. De cafés en terrasjes in de binnenstad dragen bij aan een gezellige sfeer.

Niemand weet hoe lang de weekmarkt in deze plaats al bestaat. Eeuwenlang had hij een belangrijke rol in de lokale economie. Kooplui en klanten uit omliggende gemeenten in de Puisaye en de Berry vonden elkaar op deze markt. De geschiedenis ervan gaat terug tot in de middeleeuwen.

In 1793 verhuisde de markt naar de Boulevard de la République waar hij nog steeds wordt gehouden. Het was de tijd waarin de eerste auto’s de Franse wegen onveilig maakten. Uit informatie van de gemeente blijkt dat de oude locatie, een doorgangsplaats voor auto’s die de stad doorkruisten, te krap werd geacht voor de kooplui en te gevaarlijk hun klanten.

In 1804 deelde de gemeente de markt op in sectoren: op de kop van het plein de verkopers van groenten, fruit en andere etenswaren; er tegenover de niet eetbare producten; in het midden de tarwemarkt; en aan het einde het hout, de drank en het voer voor de dieren. Vanaf dat jaar werd ook een bescheiden plaatsrecht voor alle kramen geheven om de inkomsten van de gemeente te verhogen.

De huidige weekmarkt van Cosne-sur-Loire biedt vooral verse producten uit de streek: groenten, fruit, vlees, zuivelproducten, wijnen, honing en vis. Maar er zijn ook huishoudelijke artikelen, kleren en accessoires te koop. Op woensdagochtend wordt op dezelfde plek een kleine weekmarkt gehouden.