Weekmarkt Cluny

Weekmarkt Cluny

Rue du 11 Août 1944, 71250, Cluny

Een kleine, gezellige weekmarkt in het zuiden van Bourgondië. 


Elke zaterdagochtend is het markt in Cluny. De kraampjes staan in de straatjes achter de Tour des Fromages, bij het Toeristenbureau. Deze weekmarkt is niet super groot, maar wel gezellig.

Cluny heeft geen oude traditie van markten. Het lag niet aan doorgaande routes over land of over water. In tegendeel: de abdij werd bewust in het achterland gesticht, ver weg van de grote rivieren waarlangs de plunderaars zich in de middeleeuwen bewogen. Dus onzichtbaar voor de Vikingen die vanuit het noorden en de Arabieren die vanuit het zuiden kwamen. In deze vallei werden de religieuzen beschermd door de heuvels. Er was water, kalksteen, hout, klei, en goede landbouwgrond aanwezig.

Het waren de vaklui die zich, vanwege de bouw van de abdij, als eerste in Cluny vestigden. De bourgeoisie, aangetrokken door de welvaart van het stadje en de macht van de abdij, volgde. Cluny was in die tijd redelijk autonoom. Het kende niet de handel die elders plaatsvond langs doorgaande wegen en rivieren. De inwoners hadden zelf grote tuinen en konden in hun eigen voedsel voorzien. Ze hoefden nauwelijks de deur uit om boodschappen te doen.

Werken deden ze op de begane grond van hun huis: de grote poorten gaven toegang tot de werkplaatsen. Achter de smalle deur naast de poort ging de trap schuil naar de eerste verdieping waar het woongedeelte begon. Het raam op de begane grond was voorzien van een luik dat omlaag kon worden geklapt en dienst deed als toonbank voor de klanten. Met alle enge ziektes, zoals de pest, wilde men de klanten immers niet binnen hebben. De uitstekende daken beschermden de klanten.

Met dank aan Olaf Spronk.