Tempel van de 1000 Boeddhas

Tempel van de 1000 Boeddhas
Temple des milles bouddhas
Paldenshangpa, 71320, La Boulaye

De eerste Himalaya-tempel van Europa werd gebouwd aan de rand van de Morvan.


In een groene omgeving, aan de rand van de Morvan is een kleurrijke boeddhistische tempel gebouwd. In 1974 startten discipelen van een Tibetaanse lama hier een Tibetaanse congregatie. De tempel, Paldenshangpa La Boulaye, werd in 1987 ingewijd en was de eerste Himalaya-tempel van Europa. Het is een plek om het boeddhisme verder te ontdekken.

De tempel ligt op het domein van het Kasteel van Plaige, in een groot park met een bloementuin waar pauwen vrij rond lopen. Langs de paden wapperen vlaggetjes; de gebeden, mantra’s en goede wensen die op de vlaggetjes staan, worden door de wind verspreid.

De drie verdiepingen van de tempel weerspiegelen het lichaam, het woord en de geest van Boeddha. Binnen zijn enorme beelden van boeddha alsmede en kleurrijke schilderijen te zien. Het is mogelijk om de tempel te bekijken vanaf de galerij op de eerste etage. De religieuze ceremonieën vinden dagelijks om 9.00 uur en 18.00 uur plaats.

De galerij is in juli en augustus zowel ’s ochtends als ’s middags open voor bezoekers en de rest van het jaar alleen ’s middags. Zie de website van de tempel voor de meest recente openingstijden en toegangsprijzen. Bij evenementen kan de tempel gesloten zijn.