24 november 2022

Truffelroute geopend

In de Côte-d’Or is een toeristische route van 118 kilometer uitgezet langs allerlei plekken die te maken hebben met de Bourgondische truffel. Onderweg geeft dit mysterieuze product een aantal van zijn geheimen prijs.

De truffel is een kostbare delicatesse die onder de grond groeit en in de herfst wordt gegeten. Het zoeken ervan gebeurt vooral met honden. Frankrijk behoort tot de grootste truffelleveranciers van Europa en neemt op de wereldmarkt zo’n 30% van de productie voor z’n rekening. Gemiddeld wordt er in de Côte-d’Or ongeveer 10 ton per jaar geoogst.

Voldoende reden dus voor een speciale truffelroute. Die voert langs de bossen waar hij van nature groeit, aangelegde truffelgaarden, winkeltjes met truffelproducten, restaurants die ze op het menu hebben staan, de thuisbasis van de Broederschap van de Truffel, en een klein museum dat is gewijd aan deze “zwarte diamant”.

De Truffelroute loopt, van zuid naar noord, dwars door het departement. Hij start in Nuits-Saint-Georges en gaat, via het Pays de Seine et Tilles, tot aan Leuglay. Zelf de truffelroute rijden? Klik hier voor de beschrijving.