Jaarmarkt van Sens

Jaarmarkt van Sens

Foire de Sens
89100, Sens
Bekijk in Google Maps

Een hedendaagse voortzetting van de middeleeuwse jaarmarkten. Al voor de 95e keer in het centrum van deze historische stad.


De Foire de Sens is een groot jaarlijks terugkerende evenement dat is verankerd met de geschiedenis en de identiteit van de stad. Naar Nederlandse begrippen is het een combinatie van een jaarmarkt, braderie en een beurs. Tegelijkertijd worden er allerlei andere activiteiten, waaronder concerten en een kermis, georganiseerd.

Het gebeurt allemaal buiten, op de boulevards in het stadscentrum. Daar wordt, in 2024 voor de 95e keer, de traditie van de grote middeleeuwse jaarmarkten voortgezet. Gemiddeld zijn er zo’n 150.000 bezoekers per jaar. De toegang is gratis.

De eerste editie dateert van 30 april 1849. Aanvankelijk richtte de Foire van Sens zich vooral op de dieren- en graanmarkt. Na de Eerste Wereldoorlog werden de landbouwmachines geïntroduceerd. De Foire groeide uit tot een onmisbaar jaarlijks evenement voor de inwoners van de Yonne en de aangrenzende departementen en trok in 1939 maar liefst 600.000 mensen. De enorme bezoekersaantallen onderstrepen het belang ervan voor de commerciële dynamiek van de regio.

Tegenwoordig wordt tijdens de Foire ongeveer 3 kilometer in het oude stadscentrum in beslag genomen door kramen en stands. Er zijn zo’n 350 exposanten met een breed scala aan producten: meubels, kleding, auto's, gadgets, woninginrichting en handwerk. De beurs staat ook bekend om zijn gastronomische artikelen. Bezoekers krijgen de kans om lokale lekkernijen zoals slakken, bier, Yonne-wijnen, honing en noga te ontdekken en te proeven.

Naast de commerciële activiteiten is er volop entertainment in de vorm van concerten, shows, kookdemonstraties door lokale chef-koks en een mini-boerderij. Op de Boulevard du Mail kan men genieten van een lunch, snack of diner. Daar zijn de restauranthouders, wijnboeren, koks en banketbakkers te vinden.

Voor alle leeftijden is er wat te beleven. Zo zijn er activiteiten voor de kinderen gepland op de Boulevard Maupeou. De kermis, met meer dan 80 attracties, draagt ​​bij aan de feestelijke sfeer van het evenement en zorgt voor opwinding en vermaak. Op 28 april, 29 april en 1 mei zijn enkele verrassingen gepland.

Voor de bezoekers is er parkeergelegenheid buiten het centrum. Op zondag 28 april en woensdag 1 mei (een feestdag in Frankrijk) zijn er gratis pendeldiensten naar het stadscentrum. Het is ook mogelijk om met de trein naar Sens te reizen: vanuit het station is het ongeveer 400 meter lopen naar de Yonne. Aan de overkant van de rivier bent u in het centrum, in het gebied rond de kathedraal en de markthal.

De jaarmarkt is van 28 april tot en met 2 mei van 10.00 tot 19.00 uur.
De kermis is van 27 april tot en met 12 mei: op werkdagen van 14.00 tot 00.00 uur en in de weekenden van 14.00 tot 01.00 uur.