Overal in Bourgondië, en in de rest van Frankrijk, worden momenteel lelietjes-van-dalen verkocht. Op 1 mei, Dag van de Arbeid, geven de Fransen hun dierbaren een bosje van deze Muguet. Drie takjes met elk 13 klokjes zouden de ontvanger geluk brengen.
Volgens het Franse ministerie van Landbouw worden lelietjes-van-dalen al sinds de oudheid beschouwd als de ideale bloemen om het nieuwe seizoen en de terugkeer van de mooie dagen te vieren aangezien ze aan het begin van de lente bloeien. Het is een symboliek die zelfs teruggaat tot de Keltische tradities en Romeinse ceremonies ter ere van Flora, de godin van de bloemen.
In Frankrijk biedt men elkaar sinds de Renaissance lelietjes-van-dalen aan voor geluk. Het ministerie van Landbouw schrijft de traditie toe aan koning Karel IX die ze 1560 tijdens een bezoek aan de Drôme had ontvangen en beloofde deze gewoonte in te voeren aan het hof.
Pas aan het begin van de 20e eeuw werd het bloemetje, dankzij maarschalk Pétain, het symbool van de Dag van de Arbeid; eerst in Parijs en vanaf de tweede helft van die eeuw in heel Frankrijk.
In 2022 besteedden de Fransen € 24,9 miljoen aan deze traditie. De meeste lelietjes-van-dalen komen uit het gebied van Nantes (Atlantische Loirestreek). Maar in Bourgondië groeien ze ook.
De delicate bloemetjes ruiken heerlijk en een bosje kan een ruimte dagenlang parfumeren. Maar let op: ze zijn hartstikke giftig. Dus uit de buurt houden van kinderen en huisdieren.