25 juli 2022

Lac des Settons wordt drooggelegd

Op 16 augustus gaan de kleppen van de stuwdam in het Lac des Settons open. Het stuwmeer zal gecontroleerd leeglopen zodat er gedurende de wintermaanden van 2022 en 2023 groot onderhoud kan worden gepleegd aan de stuwdam. De vorige keer dat dit gebeurde was in 2008.

De stuwdam is 20 meter hoog en 217,5 meter lang. Hij houdt 19,4 miljoen kubieke meter water tegen. Het stuwmeer is 330 hectaren groot.

Vanwege de werkzaamheden worden de toeristische activiteiten in het meer nu wat eerder gestaakt dan in andere jaren. Maar de drooglegging is een unieke gelegenheid om de stuwdam, die tot de oudste van Frankrijk behoort, op een andere wijze te bekijken en een blik te werpen op de bodem van het meer.

De stuwdam van Settons is één van de oudste gemetselde stuwdammen van Frankrijk. Hij bestaat uit granietblokken die, met hun gewicht, de stabiliteit van de dam veiligstellen. Aan de kant van het meer is een muur toegevoegd. Daarin zijn putten en kamers aangebracht om water op te vangen en te evacueren.

Het Lac des Settons werd in 1858 geopend en diende tot 1925 voor de houtvlotterij: toen werden de kleppen nog jaarlijks geopend om de gekapte boomstammen uit de Morvan af te laten drijven naar Parijs waar ze werden gebruikt als stookhout. Daarna kreeg het meer een toeristische bestemming.

De werkzaamheden moeten begin 2023 gereed zijn zodat het stuwmeer rond Pasen 2023, dus voor de aanvang van het nieuwe toeristenseizoen, weer gevuld is. Tot die tijd wordt er extra vertier aan wal aangeboden.

Update januari 2023: het stuwmeer wordt inmiddels weer gevuld. Klik hier voor meer informatie.